01.03.2024.
HomeNovostiUN: Alarmantan nastavak negiranja genocida u BiH i veličanje počinilaca

UN: Alarmantan nastavak negiranja genocida u BiH i veličanje počinilaca

Specijalna savjetnica za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu javno se oglasila sa zabrinutošću zbog nedavnih negiranja genocida u Srebrenici nad Bošnjacima i veličanja osuđenih ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini.

Nastavak širenja negiranja genocida i veličanja njegovih počinitelja je alarmantan i nastavit će ometati održivo pomirenje i mir u regionu. Ovi osjećaji su nedavno izraženi tokom “Dana državnosti Republike Srpske” koji je održan iako ga je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim”, napomenula je specijalna savjetnica.

Negativni utjecaj poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca ne može se potcijeniti. “Negiranje i iskrivljavanje genocida i drugih zvjerskih zločina počinjenih tokom sukoba, prije skoro 30 godina, a koji su nedvosmisleno dokazani na sudovima, je neprihvatljivo. Služi samo daljem širenju podjela i mržnje, dok u isto vrijeme usporava napore usmjerene na promicanje mira, istine i pomirenja.”

To dalje negativno utiče na žrtve i preživjele, kao i na njihove neumorne napore da održe sjećanje na one izgubljene u ovim užasnim zločinima. Društva koja u potpunosti ne priznaju i ne bave se prošlim genocidima i njihovim razornim uticajem na pojedince, porodice i društva i dalje se suočavaju s rizikom da se takvi zločini ponovo ponove.

Tokom svojih posjeta zemlji, upoznala sam mnoge žrtve i preživjele, kao i nove generacije u Bosni i Hercegovini koje aktivno rade na promicanju pomirenja i ozdravljenja, počevši od priznavanja tragične stvarnosti onoga što se dogodilo u prošlosti, kao i patnja koju su prouzročili počinioci. Njihov rad treba pohvaliti i podržati. Pozivam sve aktere, posebno one koji imaju uticaj, da se izjasne protiv poricanja genocida i da promoviraju budućnost uključivanja i razumijevanja, a ne podjela i mržnje”, naglasila je specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida, Alice Wairimu Nderitu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti