21.06.2024.
HomeNovostiUmjesto u velikoj Srbiji završili na doživotnoj robiji u Velikoj Britaniji: "Nas...

Umjesto u velikoj Srbiji završili na doživotnoj robiji u Velikoj Britaniji: “Nas dva brata oba ratujemo, ne plač’ majko ako istrunemo”

Brojni svjetski mediji posvetili su pažnju izricanju presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je jučer Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora.

Američki list “The Washington Post” piše da je “bosanski mesar” izgubio konačnu sudsku žalbu presudom za genocid u Srebrenici.

“Međunarodni sud odbacio je žalbu bivšeg zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića na osuđujuće presude za genocid i druge zločine tokom najkrvavijeg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata. Pet sudija u Hagu podržalo je krivičnu presudu protiv 78-godišnjeg Mladića za zločine, uključujući genocid i zločine protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini 1990-ih godina tokom burnog raspada Jugoslavije. Izrečena mu je doživotna kazna zatvora za zločine”, piše ovaj poznati list.

Američki “CNN” navodi da će bivši vođa vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, poznat pod nadimkom “bosanski mesar”, morati odslužiti doživotnu kaznu nakon što je u utorak odbijena žalba na osuđujuće presude za ratne zločine.

“Mladić je 2017. godine osuđen na doživotni zatvor nakon što je proglašen krivim za genocid zbog zločina počinjenih tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Odlukom od utorka završava se posljednje veliko balkansko suđenje za ratne zločine pred sudom Ujedinjenih nacija”, navodi “CNN“.

Portal “Euronews” ističe da je Mladić izgubio žalbu na presude iz 2017. godine za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

“Čovjek poznat i kao ‘bosanski mesar‘ zbog svog udjela u masakru u Srebrenici 1995. godine u utorak je izgledao smireno dok je presuda protiv njega čitana u Hagu. Sudije su glasanjem sa četiri protiv jedan odbacili sve Mladićeve žalbe na deset tački optužnice protiv njega i potvrdili mu doživotnu kaznu zatvora. Čitajući presudu, tužitelj UN-a nazvao je Mladića jednim od ‘najzloglasnijih ratnih zločinaca u modernoj historiji‘. Oslobođen je samo jedne tačke optužbe za genocid u šest bosanskih općina 1992. godine”, navodi se.

Britanski “The Guardian” u tekstu piše kako će Ratko Mladić, bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba, nadimka “bosanski mesar”, ostatak svog života provesti u zatvoru nakon što je sud UN-a odbacio njegovu konačnu žalbu na osuđujuće presude za genocid i zločine protiv čovječnosti, u presudi koju je Bijela kuća nazvala “historijskom”.

“Za razliku od prethodnih pojavljivanja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, 78-godišnjak je pokazivao malo emocija jer je jednosatnim čitanjem presude konačno okončan pokušaj ukidanja optužbi protiv njega”, ističe “The Guardian“

Turski “Daily Sabah” naglašava da su sudije Ujedinjenih nacija potvrdile osuđujuće presude bivšem vođi vojske bosanskih Srba Mladiću za genocid i druga krivična djela tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995., potvrđujući kaznu doživotnog zatvora.

“Presuda znači da će ovaj bivši general koji je terorizirao Bosnu i Hercegovinu tokom cijelog rata provesti ostatak života u zatvoru. On je posljednja glavna ličnost iz sukoba koji je završen prije više od četvrt vijeka koji se suočio s pravdom. Mladić se pridružuje svom bivšem političkom čelniku, bivšem predsjedniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, na izdržavanju doživotne kazne zbog provođenja etničkog krvoprolića u bosanskom ratu u kojem je bilo više od 100.000 mrtvih, a milioni ljudi je ostalo bez svojih domova”, navodi se.

Holandski portal “DutchNews” piše da je Tribunal UN-a potvrdio osuđujuću presudu za Mladića, iscrpljujući sve moguće žalbe čovjeka poznatog kao ‘bosanski mesar’, zbog njegove uloge u genocidu u Srebrenici.

“Mladić nije pokazao da je Sudsko vijeće napravilo bilo kakvu grešku”, rekla je predsjedavajuća sudinica, navodi ovaj portal.

Irski list “Irish Examiner” podsjeća da je bivši general VRS-a terorizirao Bosnu i Hercegovinu tokom cijelog rata te da će provesti ostatak života u zatvoru.

“Mladić je posljednja ključna ličnost iz sukoba koji je završen prije više od četvrt stoljeća, koja se suočila s pravdom.”

Kanadski “CBC News” piše da će Mladić morati odslužiti doživotni zatvor pod optužbom za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

“Žalbeno vijeće je odbilo Mladićevu žalbu u cijelosti, odbilo žalbu tužilaštva u cijelosti i potvrdilo kaznu doživotnog zatvora koju je Mladiću izreklo Sudsko vijeće”, navodi “CBC News”.

Francuski list “Le Monde” piše da je ovo “historijska presuda”.

“Sudije su većinom glasova u potpunosti odbile žalbu bivšeg generala za njegovu ulogu u masakru u Srebrenici, najgorem koji se dogodio u Evropi od Drugog svjetskog rata”, ističe se u tekstu ovog lista.

Njemački “Tagesschau” naglašava da je ovo konačna presuda Mladiću nakon koje će život provesti iza zatvorskih rešetaka.

“Bivši srpski general Mladić ostatak života provešće u zatvoru. Tribunal UN-a u Hagu potvrdio je raniju osuđujuću presudu protiv njega: kriv je za zločine u bosanskom ratu. Mladić ostaje u zatvoru zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti”, ističe “Tagesschau”.

Španski list “El Mundo” ističe da je Sud u Hagu potvrdio doživotnu kaznu za Ratka Mladića, “bosanskog mesara”, za ratne zločine i genocid.

“Bio je jedna od ključnih figura u ratu u BiH kao zapovjednik bosanskih Srba. Dobio je nadimak ‘koljač Srebrenice‘ zbog uloge u jednom od najtraumatičnijih genocida u ljudskoj historiji. Za neke je Mladić veliki nacionalni heroj, a za međunarodnu pravdu on je ratni zločinac koji zaslužuje doživotnu kaznu. Proveo je desetljeće u haškom zatvoru, a i ostatak života će provesti u zatvoru nakon što je sud potvrdio žalbenu presudu. S Radovanom Karadžićem, kao političkim vođom bosanskih Srba, Mladić je postao lice nemilosrdnog etničkog čišćenja i masakra u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.”, piše ovaj list.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, jučer je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti