01.03.2024.
HomeNovostiUmjesto povećanja penzija i plaća Dodik Srbima poklanja program zabranjene ruske televizije

Umjesto povećanja penzija i plaća Dodik Srbima poklanja program zabranjene ruske televizije

Glavna urednica medijske grupe “Rusija sevodnja” i televizije RT Margarita Simonjan najavila je da sljedeće godine u Republici Srpskoj počinje emitovanje programa te ruske televizije na srpskom jeziku.

Ona se oglasila povodom apela predsjednika Rusije Vladimira Putina kojem se tokom pres-konferencije u četvrtak obratila novinarka režimskog ATV-a.

Kako je rekla, u regionu nema ruskih medija i nedržavnih organizacija, za razliku od zapadnih.

 

Putin je odgovorio da će zatražiti od rukovodilaca ruskih televizija, konkretno državne medijske kuće VGTRK, da razmisle o tome šta bi moglo da se uradi po pitanju ruskog informacionog prisustva u Republici Srpskog.

Također se interesirao da li na tom području postoji televizija RT.

Simonjan je rekla  da je naložila da se pronađe novinarka iz Republike Srpske i da se informiše gdje su dostupne vijesti RT. Ona je precizirala da postoji portal RT na srpskom jeziku.

– A sljedeće godine pokrećemo emitovanje programa na srpskom jeziku koje do sada nikada nije postojalo – dodala je Simonjan, gostujući na televiziji “Rusija 1”.

 

Također je dodala da se već sada “ruski dokumentarni filmovi emituju na državnoj televiziji u Republici Srpskoj”.

Podsjetimo, državna ruska televizija RT zabranjena je u Europskoj uniji nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Vijeće Evropske unije je donijelo odluku da hitno obustavi emitovanje ruskih medija Sputnik i RT/Russia Today širom EU “sve dok Ruska Federacija i njeni povezani mediji ne prestanu da sprovode akcije dezinformacije i manipulacije informacijama protiv EU i njenih država članica.”

(SB)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti