01.03.2024.
HomeNovostiUlazi li ruska propagandna mašinerija na mala vrata u BiH: Russia Today...

Ulazi li ruska propagandna mašinerija na mala vrata u BiH: Russia Today pokrenut će internet-portal u BiH?

Nakon informacije da nikakav zahtjev nije dostavljen Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK) te da nijedna domaća TV stanica svoju frekvenciju ne može ustupiti drugoj, nastavljaju se špekulacije o načinu na koji bi Russia Today (RT) mogla iskoračiti na medijsko tržište u našoj zemlji.

S obzirom na to da je najava pokretanja programa RT na srpskom jeziku polovinom decembra stigla od predsjednika Rusije Vladimira Putina, ne treba sumnjati da se na tome ozbiljno radi i da će biti iskorištene sve mogućnosti.

Jedna od njih je i najlakša, najbrža i najjeftinija, a radi se o pokretanju internetskog portala, i to s državnom domenom. Mediji su se i do sada bavili kuriozitetom da je za takvo nešto potrebno priložiti lični dokument i platiti oko 80 KM – 50 za aktivaciju domene „ba“, te 30 za njeno godišnje održavanje.

Prema Pravilniku Univerzitetskog teleinformatičkog centra (UTIC) UNSA-e, kao ovlaštenog administratora i registra bh. nacionalne domene, subjekti koji mogu registrirati i koristiti naziv domena su pravna lica registrirana u odgovarajućim registrima, punoljetna fizička lica, te međunarodne organizacije koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti