Ukrajinski parlament traži da se Rusiji oduzme mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a

0

Na sastanku Koordinacionog vijeća Parlamenta Ukrajine (Vrhovna rada) u ponedjeljak, šefovi ukrajinskih parlamentarnih frakcija i grupa podržali su zahtjev o oduzimanju mjesta Ruskoj Federaciji kao stalnoj članici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i u svim drugim institucijama od posebnog statusa, javlja Ukrinform.

Izjavu o ovoj odluci dao je predsjednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk na svojoj Facebook stranici, javlja dopisnik Ukrinforma.

– Oduzeti Rusiji mjesto stalne članice u Vijeću sigurnosti UN-a, isključiti Rusiju iz UN-a i svih drugih posebnih institucija. Ovu izjavu podržali su svi šefovi poslaničkih frakcija i grupa na sjednici koordinacionog vijeća – napisao je Stefančuk.

Prema njegovim riječima, tokom sastanka je razgovarano i o pokretanju mirovne operacije UN za održavanje mira širom Ukrajine prema odluci Vijeća sigurnosti UN-a.

U bliskoj budućnosti, poslanici planiraju i izradu nacrta zakona o oduzimanju imovine u ruskom vlasništvu, koja se nalazi na teritoriji Ukrajine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here