Ukrajinska novinarka “trijezni” Dodika: “Ikona je ukradena iz Luganska, a Lugansk je pod ruskom okupacijom”

0

Ukrajinska novinarka Marianna Prysiazhniuk kaže da posljednje informacije u ukrajinskim medijima govore o tome da političari iz BiH postavljaju neke zahtjeve. Za Ukrajinu nema nikakve sumnje – oni smatraju da je ikona njihova i traže da ona bude vraćena. Ukrajinci tvrde da pečat sve govori. Ukrajinska novinarka Marianna Prysiazhniuk kaže za “O kanal” da posljednje informacije koje su se pojavile u ukrajinskim medijima govore o tome da političari iz BiH postavljaju neke zahtjeve. Ona dodaje da su poslane određene forme koje moraju da se ispune da bi se potvrdilo da ikona pripada Ukrajini i da bi bila vraćena. Trenutno nema nikakvog odgovora od ukrajinskih vlasti o ovoj temi.

– Nije toliko ni važno da se radi o ukradenom naslijeđu, koliko je važno da je to ukradeno s okupirane teritorije i šta Rusija radi tamo. To su totalno nekontrolisane akcije i ta priča je rezultat okupacije. To je ukradeno s naše teritorije, a poslije toga je riječ o ikoni. Ta ikona je ukradena iz Luganska, a Lugansk je pod ruskom okupacijom i ukrajinske vlasti nemaju nikakve mogućnosti da kontrolišu tu teritoriju – rekla je Prysiazhniuk.

Banjalučki advokat Dario Sandić smatra da će Tužilaštvo BiH i ovaj predmet okončati kao što je okončalo desetine ili stotine sličnih predmeta čiji su protagonisti politički prvaci u BiH.

– Prema mom dosadašnjem iskustvu, vjerujem da će Tužilaštvo BiH u jednom trenutku donijeti odluku o obustavljanju ili o neprovođenju istrage. I to će biti to – uvjeren je Sandić.