20.06.2024.
HomeSvijetUkrajinci tvrde da su za samo jedan dan ubili 900 ruskih vojnika,...

Ukrajinci tvrde da su za samo jedan dan ubili 900 ruskih vojnika, Rusija bilježi najveće gubitke od početka rata

Ukrajinci tvrde da su samo u toku subote 11. februar uspjeli da eliminišu 900 ruskih vojnika, unište 13 tenkova, 14 oklopnih vozila, 17 artiljerijskih sistema i dva višecijevna bacača raketa.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je u svojoj dnevnoj obavještajnoj analizi objavilo da je povećanje ruskih gubitaka u ratu u Ukrajini posljedica više faktora uključujući nedostatak obučenog osoblja, koordinacije i logistike na frontu.

Napominje se da je u posljednje dvije sedmice Rusija vjerojatno pretrpjela najveću stopu žrtava od prvoe sedmice invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

“Ukrajinski glavni štab objavljuje dnevne statistike o ruskim gubicima. Iako odbrambena obavještajna služba ne može potvrditi metodologiju Ukrajine, trendovi koje ti podaci pokazuju vjerojatno su tačni”, stoji u izvještaju.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je prosječni prosjek za posljednjih sedam dana bio 824 žrtve dnevno, više od četiri puta više od stope zabilježene u razdoblju od juna do jula 2022. godine.

Washingtonski institut za istraživanje rata u svojoj analizi je objavio da je ruska vojska vjerovatno iscrpila svoje mogućnosti u Ukrajini i čini se da nije u stanju pripremiti svoje mobilizirano osoblje za novu ofanzivu.

“Sve do sada promatrane formacije učinjene su borbeno neučinkovitima u ranijim fazama rata i vrlo su vjerojatno rekonstruirane s mobiliziranim osobljem.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti