Ukrajinci tvrde da je ikona njihova i ukradena, Dodikov kabinet odbacuje optužbe

0

Punih osam dana nakon posjeta ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i sastanka s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom nema novih detalja u istrazi o podrijetlu drevne ukrajinske ikone. Konačno se oglasio Dodikov kabinet tvrdeći kako ikona nije ukradena i kako su u javnosti izneseni brojni netočni navodi i lažne optužbe.

Istražni i pravosudni organi u BiH zasad nemaju mnogo informacija. Tužiteljstvo BiH, kao i Interpol u Sarajevu, danas, bez novih detalja o drevnoj ukrajinskoj ikoni, staroj tri stoljeća.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH – INTERPOL Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska suradnja, odnosno suradnja putem INTERPOL-a, dosad nije službeno zaprimila zahtjev za postupanje od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini kao i INTERPOL-a Kiev u vezi ovog predmeta”, saopćeno je iz INTERPOL-a.

Nakon dana čekanja, danas i komentar iz Dodikovog kabineta. Ikona, koju je predsjedatelj Predsjedništva poklonio ruskom šefu diplomacije, nije ukradena i spada u red obiteljskih ikona, tvrde u priopćenju…

“Salve izmišljotina i neistina uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona ili da je dio bilo čije kulturne baštine”.

Istragu i dalje traže ukrajinske vlasti, no danas bez komentara na naše upite. Iz ukrajinskog Instituta za politiku kažu kako tamošnje vlasti tvrde da je ikona vlasništvo te zemlje.

“Ukrajinska vlada, odnosno Ministarstvo kulture, smatra da je ikona ukradena iz Luganska, oblasti koju su okupirale ruske snage. Ukrajina želi vratiti ikonu u našu zemlju. Nadam se da postoji komunikacija između veleposlanstva Ukrajine u BiH i bh. vlasti. Mislim da bi bilo dobro oformiti međuvladino povjerenstvo dvije zemlje kako bi se razriješila situacija i donijela odluka oko ikone”, smatra Ruslan Bortnik, Instituta za politiku Ukrajine.

Teorije o načinu dolaska ukrajinske ikone u BiH, za Glas Amerike, iznijeli su i ruski stručnjaci. Smatraju kako postoji jako malo mogućnosti za njezino donošenje iz Luganske regije u Bosnu i Hercegovinu.

“Nakon 2014., zbog opće zbrke i raširenog kriminala koji uvijek prate vojne operacije, takva bi se ikona mogla prošvercati na crno tržište kulturnih dobara , a odatle – Dodikovim suradnicima. Osim toga, ikonu su mogli iznijeti militanti koji su se borili u Donbasu”, zaključuje Andrei Okara, ravnatelj Centra za istočnoeuropske studije, u razgovoru za Glas Amerike.

Drugi ruski stručnjak, pak, vjeruju kako je jedan od glavnih čimbenika spriječiti integraciju BiH u NATO, te pokazati kako Rusija nije toliko izolirana u međunarodnoj areni, i kako je još značajan igrač na Balkanu.

“Čini se da osoblje Milorada Dodika nije znalo za podrijeklo ikone. Inače, ova bi priča izgledala poput provokacije. To zapravo nameće pitanje diplomatskog nedostatka profesionalnosti obje strane. Ako se Dodik i njegovi pomoćnici mogu malo opravdati barem ne znajući strani jezik, tada su ruski diplomati, prihvativši takav dar, ne gledajući, napravili neprihvatljivu pogrešku, što je dovelo do međunarodnog skandala i još jednog udarca na imidž zemlje”, navodi doktorice političkih znanosti Yulieja Nisnevich.

Oporba u entitetu Republika Srpska smatra kako je riječ o nevjerojatnom i nezabilježenom skandalu, te kako bi Milorad Dodik trebao podnijeti ostavku.

“Ovdje su najodgovorniji Milorad Dodik i njegovi suradnici i očito da je došlo na naplatu to što se okružio neznalicama i poslušnicima. Ljudi koji kroz stranku, bez ikakvog znanja, dolaze do vrha sustava i ti propusti su nedopustivi”, poručuje Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS-u.

Mnogo je pitanja, malo informacija. Epiloga ovog skandala, sasvim je izvjesno, još neće biti, a pitanje je i kakav će biti krajnji ishod.