20.07.2024.
HomeSvijetUkrajina za četiri dana poništila četiri mjeseca ruskog napredovanja

Ukrajina za četiri dana poništila četiri mjeseca ruskog napredovanja

Brzina kontraofanzive ukrajinske vojske u istočnoj regiji Harkov nije ništa drugo nego vratolomna. Tridesetak gradova i sela oslobođeno je od ruskih snaga, koje su pobjegle prema istoku i pružile malo ili nimalo otpora, kažu analitičari.

„Za četiri dana, Ukrajina je poništila četiri mjeseca uspjeha ruske vojske koji su je koštali velikog broja žrtava“, tvrdi za Al Jazeeru Nikolaj Mitrohin, ruski ekspert na Univerzitetu Bremen u Njemačkoj.

No, brzina i lakoća kojom je Ukrajina ponovno preuzela kontrolu nad područjem koje se nalazi zapadno od ruske granice i sjeverno od separatističke i samoproglašene “Narodne republike Lugansk” postavljaju pitanja.

Rusi nisu ostavili gotovo nikakvu artiljeriju ili oklopna vozila, a njihovo povlačenje iz dobro utvrđenog područja nije izgledalo kao paničan bijeg koji je uslijedio nakon teških borbi, prema videosnimcima s tog područja i izvještajima ukrajinske vojske.

Postoji samo jedna uska cesta koja je povezivala oslobođene gradove Kupjansk i Izjum sa ruskom granicom.

Ruska odluka o povlačenju

Povlačenje nije trajalo satima, već danima, kaže Mitrohin.

Prema njegovom mišljenju, to je znak da je Kremlj dobio odluku da napusti tu regiju i iskoristi ljudstvo i oružje bliže teritoriji koju kontrolišu separatisti.

“Rusko ministarstvo odbrane donijelo je odluku – koja je očito došla sa samog vrha – potpuno povući snage iz Harkova i iskoristiti raspoložive resurse za zadržavanje položaja u Donjecku, a možda i na granici Luganska”, rekao je Mitrohin.

„Stiče se dojam da je sve ovo ponavljanje ruskog povlačenja sa sjevera Ukrajine u aprilu“, zaključuje.

Rusija je u aprilu povukla snage iz četiri regije, uključujući kijevsku, u „gestu dobre volje“, ali ukrajinski zvaničnici i analitičari tvrde da su taj potez uzrokovale teške loše procjene i veliki gubici u ljudstvu i opremi.

Neki drugi posmatrači se ne slažu o tome šta se dogodilo u Harkovu.

Povlačenje je uslijedilo nakon raspoređivanja slabo obučenih ruskih vojnika i civila koji su nabrzinu mobilizirani i bačeni na prvu liniju.

„Svi su oni loše obučeni i bez borbenog iskustva, a u velikom broju slučajeva nisu niti shvatali šta se događa i zašto moraju riskirati svoje živote“, napisao je ruski analizičar Juri Fjodorov u tekstu u Novoj Gazeti.

Teške pogrešne procjene vrha

Sve je više dokaza da nakon teških gubitaka u ljudstvu koji mogu dostići desetke hiljada, Kremlj raspoređuje neobučene osuđenike koji su namamljeni na prvu liniju ratišta obećanjima o amnestiji i zaradi.

Za rat u Ukrajini već je iskorišteno između sedam i deset hiljada osuđenika, navela je na Facebooku Olga Romanova iz grupe za ljudska prava Rus Sidjaščaja, koja prati ruske zatvore.

Slabosti ruske vojske pojačane su teškim pogrešnim procjenama vrha, koji je potpuno odgodio koncentraciju snaga u Harkovu i nije mogao rasporediti dodatne snage da im pomognu, napisala je Romanova.

Bivši ruski plaćenik koji se borio u zloglasnoj privatnoj vojsci Wagner, a čije su bivše kolege bore u Ukrajini, kaže da poraz ukazuje na mnogo dublji problem unutar ruskog vrha.

“Ovi događaji [u Harkovu] su pokazali kako su naši generali konačno i nepovratno izgubili vezu sa stvarnošću pokazujući krajnji neprofesionalizam i dopuštajući odbranu određenih područja od strane takvih jedinica koje su suštinski slabe”, rekao je Marat Gabidulin za Al Jazeeru.

„Rusko ministarstvo odbrane je kraljevstvo dezinformacija“, dodao je Gabidulin, koji je ranije pisao o svojim iskustvima u borbi za sirijske snage predsjednika Bashara al-Assada.

Kritike Ramzana Kadirova

Poraz je izazvao rijetke javne kritike jednog od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

„Ako ne dođe do promjena u strategiji specijalne vojne operacije, morat ću se obratiti čelnicima Ministarstva odbrane i ruskim čelnicima da im kažem o situaciji”, rekao je u glasovnoj poruci na Telegramu Ramzan Kadirov, čečenski čelnik kojeg je postavio Kremlj.

Najznačajnija ukrajinska osvajanja su gradovi Izjum i Kupjansk, koji su služili za logističke baze tokom ruskog napredovanja u Lugansku i Donjecku, a iz kojih se na gotovo dnevnoj bazi granatirao Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad.

Ukrajina je također povratila kontrolu nad nekoliko područja i kontrolnih tačaka na ruskoj granici koje su korištene na liniji snabdijevanja.

Na oslobođene teritorije vratile su se policijske jedinice, a ukrajinski lider Volodimir Zelenski poziva stanovništvo da prijavi ruske ratne zločine.

Piše: Mansur Mirovalev / AJB

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti