21.07.2024.
HomeSvijetUkrajina upozorava: Rusija sutra planira "provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporižje

Ukrajina upozorava: Rusija sutra planira “provokaciju” u nuklearnoj elektrani Zaporižje

Ukrajinska vojna obavještajna služba vjeruje da Rusija sutra planira “provokaciju” u nuklearnoj elektrani Zaporižji.

“Okupatori su najavili neočekivani ‘slobodni dan u nuklearnoj elektrani Zaporižji. Dana 19. augusta u NE-u Zaporižja će biti samo operativno osoblje. Ulaz svim ostalim zaposlenicima bit će zatvoren”, objavila je ukrajinska obavještajna služba.

Kijev je optužio Moskvu, čije su snage zauzele nuklearnu elektranu u martu, da je koristi kao štit iz kojeg granatira ukrajinske ciljeve. Moskva kaže da je Ukrajina ta koja granatira postrojenje, najveći nuklearni reaktor u Europi.

Kijev pak tvrdi da su ruske snage granatirale postrojenje.

Znanstvenici s Ukrajinskog hidrometeorološkog instituta su simulirajući širenje radijacije u slučaju nuklearne katastrofe u elektrani Zaporižji ustanovili da bi, u slučaju vremenskih uvjeta iz prijašnjih nekoliko dana, radioaktivni materijal mogao dospjeti sjeverno čak do Baltičkog mora te se usput nadviti nad Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Bjelorusiju.

U smjeru zapada došao bi do Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Mađarske i Češke, piše The Guardian.

Slično tvrdi i Rusija koja je upozorila da bi mogla zatvoriti nuklearnu elektranu Zaporižju ako Ukrajina nastavi s granatiranjem postrojenja.

Čelnik ruskih snaga za radioaktivnu, kemijsku i biološku obranu rekao je da su u dosadašnjim napadima oštećeni pomoćni sustavi za održavanje elektrane. Dodao je da bi u slučaju nesreće radioaktivni materijal prekrio Poljsku, Njemačku i Slovačku, prenosi Index.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti