19.06.2024.
HomeSvijetUkrajina objavila da je spremna pregovarati s Rusijom o Krimu, ali tek...

Ukrajina objavila da je spremna pregovarati s Rusijom o Krimu, ali tek kad ostvari svoje ciljeve na bojištu

Službeni Kijev jučer je poslao važnu poruku vezanu uz moguće pregovore s Rusijom. Kako javlja Financial Times, radi se o “dosad najeksplicitnijoj poruci da je Ukrajina zainteresirana za pregovore” s Rusijom otkad ih je prekinula u travnju prošle godine.

Naime, Andrij Sibiha, iskusni ukrajinski diplomat i zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je kako je Ukrajina spremna ući u diplomatske razgovore s Rusijom o budućnosti okupiranog poluotoka Krima – pod jednim važnim uslovom.

“Uspijemo li ostvariti svoje ciljeve na bojišnici, odnosno kad budemo na administrativnoj granici s Krimom, spremni smo otvoriti diplomatske pregovore o toj temi. To ne znači da isključujemo vojno oslobođenje Krima”, rekao je Sibiha u intervjuu za Financial Times, prenosi Index.

Važna poruka

Financial Times ističe kako bi izjave Sibihe mogle umanjiti zabrinutosti zapadnih čelnika koji su skeptični prema sposobnosti i kapacitetima ukrajinske vojske da vojno oslobodi Krim, ali i zabrinuti zbog mogućnosti da bi ruski predsjednik Vladimir Putin zbog takvog pokušaja mogao eskalirati rat, možda čak i taktičkim nuklearnim oružje.

Dosad je, podsjeća FT, ukrajinski predsjednik aksiomatski isključivao mogućnost bilo kakvih pregovora s Moskvom sve dok sve ruske snage ne napuste Ukrajinu, što uključuje i Krim.

Njegov savjetnik Sibiha je, navodi FT, iskusni diplomat fokusiran na politiku te je bio uz Zelenskog u ključnim trenucima rata. Sibiha navodi kako Zelenski sa svojim suradnicima razgovara o Krimu u trenucima u kojima se ukrajinska vojska bliži pokretanju protuofenzive s ciljem oslobođenja okupiranih teritorija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti