27.05.2024.
HomeNovostiUkrajina: Dramatične posljedice razaranja brane Kahovka

Ukrajina: Dramatične posljedice razaranja brane Kahovka

„Uništeno je 16 ustava brane, zgrada hidroelektrane i nasip između zgrade elektrane i brane. Hidroelektrana ne može biti popravljena”, izjavio je za DW Ihor Sirota, direktor dioničkog društva Ukrhidroenergo, kojem pripada hidroelektrana.

Ruska strana tvrdi da je elektrana djelomice oštećena ukrajinskim projektilima. Zbog razaranja brane oko 80 mjesta nizvodno je ugroženo poplavom, objavila je ukrajinska vlada.

– pročitajte još: „Nova dimenzija“ rata: Šolc o napadu na branu Kahovka

Hidroelektranu Kahovka su ruske snage zauzele prvog dana ruske invazije 24. veljače 2022. U listopadu 2022. je ruska vojska, po navodima ukrajinske tajne službe, potpuno minirala branu i hidroelektranu.

„Obavljamo evakuaciju stanovništva s poplavljenih područja. Trenutno evakuiramo četvrt Ostriv grada Hersona”, izjavio je predsjednik vlade Denis Šmihal na platformi Telegrama. Po njegovim navodima izvanredni vlakovi voze prema Mikolajivu.

Po navodima Službe za zaštitu u slučaju katastrofa do 16 sati jučer spasilačke ekpie, policija i dragovoljni pomagači su evakuirali oko 1300 ljudi. Na desnoj strani Dnjepra u regiji Herson, koja je pod nadzorom ukrajinskih snaga, stanje nije kritično jer su ta područja viša nego ona uz lijevu obalu Dnjepra.

Ukraine Folgen Dammbruch Kachowka Staudamm
Negdje je još bilo moguće kretati se biciklom kroz duboku voduFoto: Evgeniy Maloletka/AP/picture alliance

Mine prijete selima i gradovima

Ukrajinske vlasti upozoravaju da bi poplava mogla donijeti ruske mine u poplavljena područja. „Barikade od mina, koje je neprijatelj postavio na lijevoj obali, uništila je voda. Mine nekontrolirano eksplodiraju i plutaju cijelom širinom rijeke”, izjavila je na ukrajinskoj televiziji Natalja Humenjuk, glasnogovornica obrambenih snaga na jugu Ukrajine.

Volodimir Kovalenko, gradonačelnik Novaje Kahovke, koja se nalazi samo pet kilometara od hidroelektrane i koju su okupirale ruske snage, izjavio je da je grad brzo poplavljen. „Razaranja velikom količinom vode su velika”, izjavio je on za ukrajinske medije. Naveo je da je već poplavljena luka, gradski zoološki vrt i park. Ali da je teško doći do pouzdanih informacija jer je grad pod ruskim nadzorom, a nema ni interneta.

Ruske snage u okupiranom dijelu regije Herson tvrde da nema opasnosti za stanovnike mjesta na obali Dnjepra. Po navodima Službe za zaštitu u slučaju katastrofa vodostaj se popeo za dva do četiri metra, što ne ugrožava veća mjesta nizvodno, objavio je upravitelj dijela regije Herson koja je pod ruskom okupacijom.

Stručnjaci strahuju od nestašice pitke vode

Prema prognozama poduzeća Ukrhidroenergo voda iz akumulacijskog jezera će u iduća četiri dana potpuno oteći niz Dnjepar. Obujam akumulacijskog jezera je oko 18 milijardi kubičnih metara vode. To će po mišljenju stručnjaka imati katastrofalne posljedice za regiju.

„Akumulacijsko jezero Kahovka će vrlo brzo biti ispražnjeno. Posljedica će biti gola zemlja s muljem i stotinama uništenih biljaka i mrtvih životinja. Osim toga to će dovesti do nestašice pitke vode i suše na području cijele južne Ukrajine, koje se opskrbljivalo vodom iz akumulacijskog jezera”, izjavio je za DW voditelj Nacionalnog ekološkog centra Ukrajine Ruslan Havriljuk.

Osim toga nestat će jedinstveni ekološki sustav livada uz Dnjepar i riječnih otoka nizvodno. Opasno je i motorno ulje iz postrojenja hidroelektrane.

„U turbinama i transformatorima hidroelektrane Kahovka bilo je 450 tona maziva. Ne znamo točno koliko ulja je iscurilo, ali polazimo od toga da je to više od 150 tona. Ono će se staložiti negdje nizvodno i na kraju završiti u Crnom moru”, kaže Ihor Sirota iz tvrtke Ukrhidroenergo.

– pročitajte još: “Igranje vatrom” oko nuklearke u Zaporožju

Ukrajinski ministar okoliša Ruslan Strilec govorio je o „ekocidu”. Razaranje brane je „barbarski čin” i „prava humanitarna katastrofa”, rekao je Strilec u intervjuu za Deutsche Welle. Do milijun ljudi bi moglo izgubiti pristup pitkoj vodi.

Opasnost i za atomsku elektranu Zaporižja

Uništenje hidroelektrane nema izravne posljedice za energetski sustav Ukrajine i stabilnost opskrbe električnom strujom. Ali, ukrajinske vlasti upozoravaju na rizike za atomsku elektranu Zaporižja koja je pod ruskom okupacijom. Jer, za rashladne bazene se voda uzimala iz akumulacijskog jezera Kahovka.

Ukraine Kernkraftwerk Saporischschja
I rashladni bazeni atomske elektrane Zaporižja mogli bi ostati bez dovoljno vodeFoto: Dmytro Smolyenko/Ukrinform/abaca/picture alliance

„Postoji popis mjera koje treba poduzeti ako vodostaj u akumulacijskom jezeru padne ispod određene razine, uključujući i upute osoblju atomske elektrane za očuvanje sigurnosti”, izjavio je Petro Kotin, predsjednik državnog ukrajinskog poduzeća Energoatom. Ministarstvo energetike u Kijevu tvrdi da stručnjaci Energoatoma stalno prate vodostaj u rashladnim bazenima atomske elektrane.

DW

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti