25.07.2024.
HomeSvijetUkrajina dobila američki sistem protuzračne obrane NASAMS

Ukrajina dobila američki sistem protuzračne obrane NASAMS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu emitiranom u nedjelju da je Ukrajina od Sjedinjenih Država dobila sofisticirane sisteme protuzračne obrane

Riječ je o prvom priznanju da je Ukrajina dobila napredni raketni sustav zemlja-zrak NASAMS, koji je Kijev dugo tražio, a čiju je isporuku odobrio Washington krajem prošlog mjeseca.

“Apsolutno trebamo da Sjedinjene Države pokažu vodstvo i daju Ukrajini sustave protuzračne obrane. Želim zahvaliti predsjedniku (Joeu) Bidenu na pozitivnoj odluci koja je donesena”, rekao je Zelenski. Ali vjerujte mi, to nije ni približno dovoljno da pokrije civilnu infrastrukturu, škole, bolnice, sveučilišta, domove Ukrajinaca, dodao je.

Zelenski je također zahvalio Sjedinjenim Državama na HIMARS-u i drugim višecijevnim lansernim sustavima koji Ukrajini omogućuju napredovanje protiv ruskih okupacijskih snaga.

Ukrajina je ovog mjeseca pokrenula protuofenzivu kako bi oslobodila od okupacije velike dijelove teritorija u sjeveroistočnoj regiji Harkov. Također je napredovala na jugu.

Rusija svoj sedmomjesečni upad u Ukrajinu opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju” i niječe da gađa civilne lokacije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti