13.07.2024.
HomeNovostiUKC Tuzla izvršeno testiranje 203 novih uzoraka i dalje nema pozitivnih na...

UKC Tuzla izvršeno testiranje 203 novih uzoraka i dalje nema pozitivnih na koronavirs

U Zavodu za mikrobiologiju UKC Tuzla u četvrtak je izvršeno testiranje 203 novih uzoraka, nije bilo pozitivnih slučajeva. U Tuzlanskom kantonu ukupno je testirano 3.082 osoba. Evidentirane su do sada 84 osobe pozitivne na koronavirus, dok je aktivnih pozitivnih slučajeva trenutno 11.

˝Iz bolnice su do sada otpuštene 24 osobe, dok su se 46 osobe oporavile u kućnoj izolaciji. U kućnoj izolaciji se trenutno nalazi 431, a u karantinu imamo 340 osoba. U UKC-u Tuzla imamo hospitalizirane 3 pozitivne osobe koje su stabilnog zdravstvenog stanja˝, izjavila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Prema njenim riječima, krenulo se u masovnije testiranje u Tuzlanskom kantonu, ali je i donesena odluka da se u UKC-u Tuzla mogu raditi kontrolisana komercijalna testiranja na prisustvo korona virusa.

˝Mi smo proširili testiranje uposlenika u domovima za starije osobe, one koji rade na kasama u tržnim centrima, marketima, a u toku naredne sedmice planiramo to proširiti i na druge naplatne usluge gdje se vrše sistemom slučajnog uzorka. Gledat ćemo da krenemo testiranja uposlenika po domovima zdravlja, mobilnim timovima itd. Donijeli smo odluku da se UKC-u Tuzla mogu raditi komercijalna testiranja, kontrolisano, ali ni u jednom  slučaju sa sredstvima koje mi dobivamo od Federalnog štaba civilne zaštite˝, zaključila je Čolić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti