Ujić raskrinkao Dodika: Na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u BiH najmanje je Srba

0

Zabrana ulaska trojici državljana Srbije Milošu Koviću, Bratislavu Dikiću i Goranu Petronijeviću u BiH u relativno kratkom vremenskom periodu od desetak dana izazvala je lavinu reakcija među političarima iz RS-a.

Tako je državna zastupnica iz SNSD-a Snježana Novaković-Bursać kazala da je sve to planski usmjereno protiv Srba. Njen stranački šef Milorad Dodik je najavio svojevrsno cijepanje Granične policije BiH po nacionalnoj osnovi. Tačnije, najavio je da će od graničnih policajaca srpske nacionalnosti tražiti da ne poštuju listu osoba koje predstavljaju opasnost po BiH koju je sačinila Obavještajno sigurnosna agencija za BiH.

Ove njihove ostrašćene populističke tvrdnje, koje za cilj imaju jedino dizanje međunacionalnih tenzija u našoj zemlji, kako bi na taj način sačuvali fotelje, demantovala je “struka”, odnosno Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima. Ako je nekome bitno, a u narativu kojeg su postavili Dodik i njegova potrčkala nije nebitna činjenica, Ujiće je Također Srbin.

Prema Ujićevoj izjavi, na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u BiH jer predstavljaju opasnost po sigurnost naše zemlje nalazi se oko 300 osoba. Među njima je najmanje ljudi iz srbije.

– Ima preko 60 državljana Crne Gore, oko 70 iz Albanije, isto toliko Turaka i čini mi se 27 državljana Srbije, izjavio je Ujić za N1.

Dodao je kako listu sačinjava OSA, a Služba za poslove sa strancima te podatke unosi u bazu i zajedno sa Graničnom policijom  ih provodi, odnosno onemogućava ulazak osobama sa liste.

Ujić je u izjavi govorio i o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine.

– Služba za poslove sa strancima će biti njima servis. Iznaći će se rješenje da im se omogući humanitarni boravak od šest mjeseci bez plaćanja taksi. No, većina želi dalje da putuje, dodao je direktor Službe za poslove sa strancima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here