19.05.2024.
HomeNovostiUhljebica iz Civilne zaštite za nezakonitu nabavku respiratora optužuje - novinare?!?

Uhljebica iz Civilne zaštite za nezakonitu nabavku respiratora optužuje – novinare?!?

U nedostatku pravih odgovora na novinarska pitanja iz Federalnog štaba civilne zaštite su se odlučili na taktiku koju primjenjuju mnogi koji bivaju uhvaćeni sa “rukama u medu”, kada se ne mogu opravdati. Optužuju one koji o tome izvještavaju, odnosno novinare.

Prvo je to sinoć uradio načelnik Štaba civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak, a danas to radi i njegova pomoćnica Sanita Alagić.

Naime, ona je na sarajevskom aerodromu davala izjavu medijima u vezi sa respiratorima koji su se prebacivali u skladište civilne zaštite. Sve je bilo uredu, dok novinari nisu počeli postavljati pitanja o tome kako je baš Srebrna malina izabrana za uvoznika, o novcu koji je plaćen toj firmi, o dozvoli koju ta firma nije imala u trenutku sklapanja posla… Vidno iznervirana, po uzoru na svog šefa, Alagić, koja je u medijima već “krštena” kao “uhljebica”, u nedostatku odgovora obrušila se na one koji postavljaju pitanja.

– Najviše osuđujem novinare, koji su počeli da rade poslove institucija koje su nadležne za svoje poslove i mi smo javno pozvali institucije koje će izvršiti kompletnu analizu zakonitosti nabavke ove opreme – kazala je Alagić.

To, po njenim riječima, znači da su novinari odabrali firmu bez potrebnih dozvola i referenci da nabavi 100 respiratora, da su toj firmi dali 10,5 miliona maraka. Novinari su krivi vjerovatno i zato što je ta firma nabavila respiratore koji se, po svemu sudeći, ne mogu koristiti za tretman bolesnika oboljelih od koronavirusa. Zapravo, novinari su krivi samo zbog jedne stvari, a to je što ovaj posao vejrovatno neće proći nekažnjeno, kako bi se završio da nije bilo tih istih novinara.

Nije izostao ni red patriotske patetike, koju smo ovih dana mogli slušati od glavnog aktera cijele ove priče Fikreta Hodžića.

– naš zdravstveni sistem smo uspjeli da ojačamo. Nezadovoljstvo zbog… Neobjašnjivo. Ni oni koji osuđuju sve ovo ne znaju objasniti šta osuđuju. Vlada FBiH, Federalna uprava civilne zaštite, Federalni štab civilne zaštite uložili su velike napore da bi imali sve ovo – kazala je Alagić, zaboravljajući na “sitnicu” da su iz Vlade FBiH poručili kako ništa ne znaju o nabavci respiratora i da je sve vodila civilna zaštita.

Inače, ime Sanite Alagić se prvi put u javnosti počelo pojavljivati prije dvije godine, zbog nepravilnosti u radu. Naime, ona je bila direktorica Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba na Nahorevu, u Sarajevu. Među brojne nepravilnosti koje su otkrivene, spada i nelogično trošenje novca na službena putovanja u inostranstvo, nabavka automobila i drugo. Sve to je rezultiralo time da je sa mjesta direktorice smijenjena u oktobru prošle godine. Međutim, očigledno da nije puno vremena provela “na birou” i da joj se brzo našlo novo radno mjesto na “javnim jaslama”, odnosno plaćeno iz budžeta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti