18.04.2024.
HomeNovostiUgostitelji i trgovci najčešći radnici na crno

Ugostitelji i trgovci najčešći radnici na crno

Najviše radnika na crno tokom prošle godine bilo je u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima, a u odnosu na prethodne godine uočeno je smanjenje rada na crno u građevinarstvu, što se može povezati sa nedostatkom stručne snage u ovoj djelatnosti.

Rekli su ovo u Inspektoratu RS, koji ističu da je na osnovu dostupnih podataka o rezultatima izvršenih kontrola evidentno da se broj radnika na crno smanjuje.

Tokom prošle godine, prema preliminarnim podacima u RS, zatečena su 333 radnika na crno, kažu u Inspektoratu i dodaju da je u toku izrada godišnjeg izvještaja o njihovom radu za prošlu godinu.

“Inspektori su po osnovu ugovora o radu kontrolisali 13.550 radnika zatečenih na radu kod poslodavca, od čega 333 nisu imala zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja”, kažu u Inspektoratu RS.

Za razliku od prošle godine, u 2018. inspektori su na radu zatekli 392 radnika koji nisu imali regulisan radni odnos u skladu sa zakonom, dok je 2017. taj broj iznosio 532.

U Inspektoratu ističu da su 2019. po različitim osnovama poslodavcima izrekli kazne u vrijednosti od oko milion KM, od čega se oko trećine odnosi na rad na crno i zaključivanje i primjenu ugovora o radu.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, kaže da trgovina i turizam imaju najzastupljeniji rad na crno, pored građevinarstva i poljoprivrede.

“Razlozi su nedovoljan rad inspekcijskih organa, nesavjestan odnos poslodavaca prema radnicima i prema državi. Mogu slobodno da kažem da je to tiha tolerancija poslodavaca koji imaju veliki broj radnika, jednostavno im se dozvoljava, prećutno se pusti da oni rade”, rekao je Savanović, koji ističe da postoji strah radnika da će, ako traži da bude prijavljen, dobiti otkaz, ali da međutim danas zbog nedostatka radnika i tu polako počinje da se mijenja situacija.

“Bojeći se da će izgubiti radnike, poslodavci ih prijavljuju, ako oni počnu priču da odlaze”, rekao je Savanović.

Dodao je da, kako bi se broj radnika na crno još smanjio, treba pojačati inspekcijske kontrole i novčano sankcionisati poslodavce.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, kaže da u ugostiteljstvu ima dosta neprijavljenih radnika te da je njih oko 30 odsto, a da su mogući razlozi veliki nameti prema vlasnicima lokala, koje, kako ističe, treba smanjiti.

“Vlasnici lokala su u nezavidnom položaju kao i radnici. Imamo varijante da vlasnik ne može odmah da prijavi radnika jer im je potreban probni rad. Inspekcija treba da prepoznaje probni rad. Imamo više od 60 odsto ugostitelja koji su korektni, ali i više od 30 odsto kod kojih inspekcija ne smije da uđe. U Banjaluci imamo top lokale gdje su radnici prijavljeni na dva sata”, kaže Tatić.

Dodao je da Inspektorat RS pored toga što provjerava radnike koji nisu prijavljeni, treba da primjenjuje zakon u ugostiteljstvu iz prošle godine, koji kaže da u hotelima i restoranima ne mogu da rade ljudi koji nemaju završenu ugostiteljsku školu.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, pretpostavlja da se u građevinarstvu broj radnika na crno smanjuje jer su poslodavci konačno primorani da prijavljuju radnike.

“Još nisu primorani da daju adekvatnu platu, ali i to vrijeme će doći. Nažalost, bojim se da neće imati kome dati platu, ni da će imati ko da im radi”, kaže Vrabičićeva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti