15.07.2024.
HomeNovostiUGLJA NEMA, SVE IDE U SRBIJU: Kako će se građani Bosne i...

UGLJA NEMA, SVE IDE U SRBIJU: Kako će se građani Bosne i Hercegovine grijati ove zime

Dolazak hladnijih dana građanima donosi novu glavobolju. Cijene energenata su više za 100 posto u odnosu na prošlu godinu, pa su pred početak sezone dovedeni u dilemu – kako se i na šta ove zime grijati?

Već gotovo deset godina Ružica Trivković grije se na struju. Ni ova godina neće biti izuzetak, jer za nju je računica jasna.

“Rekla bih da je isplativija struja jer se ja već desetak godina grijem na struju. Prije toga sam, kao i svi stanari, bila priključena na gradsku toplanu, međutim to mi je bilo vrlo skupo”, kaže Trivković.

Ogroman skok cijena ogrevnog drveta i ostalih energenata mnoge građane ove godine naveo je upravo na ovu odluku.

Iako pred kamere nisu htjeli, u prodavnicama bijele tehnike kažu da vlada ogromna potražnja za radijatorima na struju. Oni koji ostaju pri grijanju na čvrsto gorivo, hvataju se za glavu zbog cijena. Pelet je dostigao 630 maraka po toni, što je za gotovo 250 maraka više nego prošle godine. Duplo skuplja su i drva.

“Drvo je 140 KM po metru plus dostava 20, drveni ugalj je 190 po toni”, kaže Radomir Stojanović, vlasnik preduzeća za prodaju ogrјeva.

Grijanje na struju moglo bi biti jedina alternativa i za one koji kupuju manje količine ogreva, jer ga već sada na tržištu nema dovoljno, upozoravaju na stovarištima.

“Teška situacija kada je u pitanju snabdijevanje, jednostavno je nema. Ne znam šta će se dešavati u narednom periodu, ne znam da li će se moći prodavati taj ugalj jer sve ide za Srbiju. Peleta nema, ne može se uzeti, nema ga u ponudi”, kaže Stojanović.

Nisu bezbrižni ni oni koji se griju putem sistema gradskih toplana. Cijene plina i uglja su u porastu, a zbog izvoza i zabrana pitanje je da li će ih ove zime i biti dovoljno za domaće tržište. Jedino izvjesno je da je pred nama neizvjesna zima.

Više u prilogu BHRT-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti