21.06.2024.
HomeSportUEFA otvorila istragu o bh. fudbalu

UEFA otvorila istragu o bh. fudbalu

Unija evropskih fudbalskih asocijacija, nakon niza premijerligaških slučajeva u tek završenoj sezoni – od sudijskih previda i(li) lakrdija koji su rezultirali brojnim žalbama klubova, do istupanja iz lige FK Olimpik i teških optužbi iz FK Mladost Doboj Kakanj, koji nije ni na Drugostepenoj komisiji dobio licencu, otvorila je dosje “bh. fudbal”, saznaje „Dnevni avaz“ u sjedištu UEFA-e u Nionu.

– Također, dokumentirana je i izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je prije kraja sezone tvrdio da će Borac biti prvi i igrati Ligu prvaka. A tu je stav UEFA-e decidan, nema miješanja fudbala i politike – javlja naš izvor iz kuće evropskog fudbala i dodaje:

Također, UEFA je dobila i još jedno pismo u kojem je, između ostalog, istaknuto da smjena bivšeg rukovodstva Fudbalskog saveza Republike Srpske (Mileta Kovačevića, op. a.) nije izvršena legalno. A lavina optužbi, pisama pokrenuta je još u novembru, prije završnih izbora u NSBiH koji su doveli do niza nesuglasica, prepucavanja i optužbi između tadašnjih i sadašnjih čelnika Saveza. Sve je to sada dokumentirano.
Kompletna dokumentacija dosjea “bh. fudbal” detaljno će se analizirati i provjeravati, tako da se nameće logično pitanje: prijeti li Nogometnom savezu BiH ponovo suspenzija? Međutim, u Nionu ne žele prejudicirati nikakvu konačnu odluku niti se baviti bilo kakvim špekulacijama.

UEFA ima striktna, zakonska pravila kad može reagirati, ali i samo formiranje dosjea je vrlo ozbiljna stvar – ističe naš sagovornik.
Nogometni savez Bosne i Hercegovine je bio suspendiran od 1. aprila do 28. maja 2011. godine. No, treba imati u vidu i to da je UEFA trenutno zaokupljena organizacijom predstojećeg Evropskog prvenstva, koje je organizirano sa zakašnjenjem zbog korona krize, ali i konačnim rješavanjem slučaja “Superliga“.

FA-i, između ostalog, nikako nije jasno kako se završnica Premijer lige BiH u Republici Srpskoj mogla odigrati pred navijačima na tribinama, a u Federaciji BiH bez gledalaca. Logično bi bilo da je stav NSBiH bio jedinstven za sve premijerligaše, kako bi svi imali iste uvjete.
Još je rano razgovarati o tome kako će UEFA reagirati, ali s obzirom na to da je dosje “bh. fudbal” u rukama ozbiljnih ljudi, eksperata, teško da će ga shvatiti ležerno, saznajemo u Nionu.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti