20.05.2024.
HomeNovostiUdruženje žrtava i svjedoka genocida Srebrenice o izjavi Kahrimanovića: Važno izbjeći zloupotrebu...

Udruženje žrtava i svjedoka genocida Srebrenice o izjavi Kahrimanovića: Važno izbjeći zloupotrebu tragedije kao što je genocid u Srebrenici

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje Žene Srebrenice poručili su Nedžadu Kahrimanoviću, bratu ubijene Amre Kahrimanović u Tuzli, da izbjegne zloupotrebljavanje genocida u Srebrenici u političke svrhe ili zbog ostvarivanja ličnih ciljeva.

Iz ovih pet udruženja su istakli da podržavaju pravo građana na miran protest i iznošenje svojih zahtjeva, ali…

“Isto tako smatramo da je važno izbjeći zloupotrebu tragedije kao što je genocid u Srebrenici u političke svrhe ili zbog ostvarivanja ličnih ciljeva. Izjava gospodina Kahrimanovića o načinu na koji su Srebreničani likvidirani izaziva ozbiljnu zabrinutost. Pitamo se da li gospodin Kahrimanović, osim ako nije bio prisutan u Škorpionima, zaista može tvrditi da zna na koji način su Srebreničani likvidirani. Takve tvrdnje su uvredljive za žrtve i njihove porodice te se nadamo da će gospodin Kahrimanović razmotriti posljedice svojih riječi”, poručili su.

“Ukoliko je cilj gospodina Kahrimanovića da dobije medijski prostor ili da istakne važnost borbe za pravdu”, dodali su dalje iz udruženja, “apelujemo na njega da prestane zloupotrebljavati tragediju genocida u Srebrenici, ali i smrt vlastite sestre. Postoje drugi načini da se istaknu legitmni zahtjevi i borba za pravdu bez povrede osjećaja ili manipulacije žrtvama”.

“Podržavamo pravdu za Amru Kahrimanović i sve ostale žrtve nasilja, ali isto tako pozivamo na poštovanje osnovnih principa dostojanstva i odgovornog javnog izražavanja”, stoji na kraju reakcije Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje Žene Srebrenice.

Podsjećamo, Nedžad Kahrimanović je tokom protesta zbog ubistva njegove sestre Amre Kahrimanović u Tuzli, između ostalog, kazao kako “Škorpioni nisu likvidirali Srebreničane na taj način kako je to uradila država Amri”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti