Ucjene povampirenih ideologija: Karamatić i Čović prave “Čunga lunga” blentitet i u njemu konsocijacijsku “demokraciju” UZP tipa

0

Ako ne uspiju pregovori o Izbornom zakonu, rješenje je reorganizacija BiH na temelju federalizma. Poruka je ovo s izvanrednog zasjedanja HNS-a u Mostaru. Jednoglasno je usvojen niz zaključaka o aktualnoj političkoj situaciji i izmjenama Izbornoga zakona.

„Zvat ćemo ga čunga lunga – apsolutno je nebitno. Federalizacija je unija republika – vrlo jednostavno“, kazao je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a

Karamatić je bio najkonkretniji u definiranju zaključka koji mnogi tumače kao najavu trećeg entiteta ili revitalizaciju Herceg-Bosne. Kaže kako to, na njegovu žalost, ipak, ne znači entitet nego, kako kaže i zaključak, novi ustroj na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije.

„Da li će neko željeti iz jedne rečenice. jednog od 7 zaključaka ili jedne riječi izvlačiti neke zaključke – to ostavljamo svakom na volju“, poručuje Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović ističe: „Vrlo jasan je zaključak broj 7. Niko ne spominje treći entitet. Svi spominju Ustav i zakon i mi smo svjesni ustavnog uređenja – 2 entiteta, 3 konstitutivna naroda, ali 3 konstitutivna naroda“.

Kako se to misli izvesti, nisu precizirali. Do tada su, navedeno je u zaključcima, spremni nastaviti pregovore s bošnjačkim i drugim političkim strankama o izmjenama Ustava, i to već u utorak u Mostaru. Nisu se precizno odredili niti o sudjelovanju na općim izborima. I dalje su, pak, pri stavu da nema formalno-pravnih uvjeta za njihovo održavanje. Za HNS Središnje izborno povjerenstvo je nelegalno, te kao takvo nije i ne može biti zakonodavac niti, smatraju, ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine.

„Analizirajte ga poslije ovoga. Ja mislim da u svakom od ovih članaka se vrlo jasno jasno poručuje naša opredijeljenost i za razgovore i vrlo jasan odnos prema onima koji su spremni kršiti Ustav i zakone u BiH“, istaknuo je Čović.

Ako, pak, budu raspisani bez traženih izmjena, HNS će ih smatrati suprotnim Ustavu i Daytonu, te će im se suprostaviti svim legitimnim pravnim, ali i političkim sredstvima. Kojim – ni to nije jasno danas kazano. HNS će smatrati suprotnim hrvatskim političkim pravima i ugrozom nacionalnih interesa sve one stavove kojima se zastupa, kako kažu, blokiranje provođenja Mostarskog sporazuma, čime se onemogućava hrvatskom narodu legitimno političko predstavljanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here