U zdravstvu Tuzlanskog kantona problem je i javiti se na telefon pacijentima sa simptomima korone

0

Tuzlanski kanton trenutno ima dovoljno testova za sve pacijente kojima je testiranje potrebno i kod kojih se pojavi sumnja na infekciju koronavirusom.

No, u Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona u posljednje vrijeme susreću se sa povećanim brojem žalbi građana zaraženih koronavirusom na nemogućnost dolaska do ljekara, zauzetost telefonske linije predviđene za pomoć i savjete, ali i duge redove ispred covid ambulante UKC-a Tuzla.

UKC-u Tuzla ne nedostaje PCR-testova za otkrivanje koronavirusa i broj od sedam hiljada, s koliko ih za sada raspolaže ova zdravstvena ustanova, dovoljan je. Također, dovoljne su i količine antigenskih testova, tako da nema razloga za zabrinutost.

“Pri kraju je procedura javne nabavke pri Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, tako da očekujemo i u tom dijelu da budemo spremni za zimu”, kaže dr. Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK-a.

No, ono zbog čega su građani Tuzlanskog kantona zabrinuti je otežan put dolaska do ljekara, prvenstveno telefonskim putem, a kada su higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja u pitanju.

“Činjenica je da i mi posljednjih dana u Ministarstvu zdravstva imamo telefonskih prijava, ne u pisanoj formi da postoji evidentan problem kada je u pitanju javljanje na telefon”, navodi ministrica Čolić.

Žalbe građana upućene su i na duga čekanja ispred covid-ambulante UKC-a Tuzla.

“Mi imamo jednu covid-ambulantu koja funkcioniše od samog početka i ako je to bila primjedba, ja to prihvatam i ja ću to riješiti”, odgovara prof. dr. Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Pored toga, izražen je još jedan veliki problem pojedinih građana zaraženih koronavirusom, a koji s ljekarima ne kontaktiraju na vrijeme.

“Tek kada dođe do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, javljaju se službi hitne medicinske pomoći i, nažalost, s obzirom na to da im se ne može pružiti adekvatna zdravtsvena zaštita i pomoć na primarnom nivou, bivaju transportovani u UKC na covid-odjeljenje”, objašnjava ministrica Čolić.

U protekla 24 sata zabilježen je jedan smrtni slučaj na području Tuzlanskog kantona od posljedica koronavirusa, a riječ je o muškarcu iz Gračanice koji je imao još pridruženih oboljenja.  U Zavodu za mikrobiologiju UKC Tuzla i privatnim laboratorijama  registrirano je 106 nov…

S tim u vezi povećan je i broj hospitaliziranih pacijenata, kojih je danas 153, dok je na mehaničku ventilaciju priključeno njih 14.

federalna.ba