21.06.2024.
HomeNovostiU toku pretresi u Sarajevu i Tuzli: Policija hapsi Denisa Prcića i...

U toku pretresi u Sarajevu i Tuzli: Policija hapsi Denisa Prcića i njegove saradnike

Po naredbi Suda BiH, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i MUP-a Tuzlanskog kantona obavljaju pretres imovine Denisa Prcića, osnivača i direktora Američkog univerziteta u Sarajevu, saznaje portal „Avaza“.

Osim njega, na meti policijskih organa su i njegovi saradnici Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović, uposlenici Američkog fakulteta. Izdat je i nalog za njihovo hapšenje.

U toku je pretres Prcićevih stanova u Sarajevu, Tuzli, vikendici na Modracu kao i prostorija Američkog univerziteta u Tuzli te prostorija koje koriste u Sarajevu.

Saznajemo da je Prcić pod kontrolom policije MUP TK, a pronađen je na adresi u Tuzli, gdje također ima stan. Pod kontrolom policije su i  Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović.

Prcić je 10. juna ispitan u svojstvu osumnjičene osobe u prostorijama Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Prcića je Tužilaštvu TK prijavila veća grupa studenata, od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma, tačnije, oni su u prijavi naveli da ih je reketirao. Do sada je u ovom predmetu ispitano na desetine svjedoka, a sa svime je upoznata i Ambasada SAD u Sarajevu, čiji je državljanin.

Kako bi ukazali na Prcićeve zloupotrebe, studenti su krajem maja u Tuzli održali i proteste i pozvali Ambasadu SAD da mu ukine američko državljanstvo.

Inače, Prcića istražuju čak tri tužilaštva – Državno te tužilaštva KS i TK, a za njegov univerzitet veže se nekoliko slučajeva, pa i predmet sporne diplome koju je nedavno priložio direktor OSA-e Osman Mehmedagić.
Mehmedagić je priložio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e diplomu koju je dobio na Američkom univerzitetu, ali ju je proglasio tajnom. Međutim, istragom je utvrđeno da je njegovo ime naknadno dopisano na spisak studenata.  Sumnjiči se da je omogućio sticanje diplome direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH  Mehmedagiću ne nezakonit način.

Kako je utvrđeno, Prcić je, uz pomoć saradnika, istrgnuo stranicu s upisom studenata (registar indeksa) i ubacio drugu, s dopisanim imenom Mehmedagića.
Nedavno je SIPA obavila i uviđaj na kameri ispred prostorija Federalne uprave policije FUP i OSA-e kako bi se vidjelo šta je osumnjičeni Prcić prošle sedmice radio u zgradi OSA-e.

Vijeće za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država (ACICS) 30. oktobra prošle godine povuklo je akreditaciju za Američki univerzitet u BiH.

Ova institucija je zaprimila više prijava studenata Američkog univerziteta u BiH sa sjedištem u Tuzli u kojima se upozorava na neregularnosti, zbog čega je akreditacija i povučena.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti