U toku pravljenje spiska državljana BiH koji borave u kampovima u Siriji

0

Iz Vijeća sigurnosti regije Kurdistan, zajedno sa predstavnikom amabasade Bosne i Hercegovine u Jordanu, ali i predstavnicima iračkih i sirijskih pravosudnih institucija te Arapskim crvenim polumjesecom, u protekla dva dana organizovana je posjeta kampovima Al Roj i Al Hoj u Siriji, gdje se nalaze i državljani Bosne i Hercegovine.

Napravljen je spisak od 102 državljana BiH koji nije konačan, budući da se nekoliko bh. državljana nalazi i u zatvorima, a 90 posto osoba sa spiska su žene i djeca, a ono što predstavlja veliki problem, kako nam je rečeno, jeste da su pojedine žene usvojile djecu drugih pripadnika ISIL-a koji su nastradali. Radi se o troje djece koje je u skrbi bh. žena već više od godinu. Pitanje je šta će se sa njima desiti, s obzirom da imaju dokumente o usvajanju od ISIL-a, kao i da li će BiH priznati tu dokumentaciju ili ne.

Kampovi u Siriji su ubrzano prazne, a Irak je u prethodnih mjesec dana iz oba kampa preuzeo 310 svojih državljana, također i pojedine evropske zemlje poput Albanije, Austrije i Danske.

Informacije sa terena govore kako se sada radi na zatvaranju kampa Al Hoj, budući da se veći broj osoba prebacuje u kamp Al Roj na sjeveru Sirije.