U TK novih pozitivnih 38 osoba na koronavirus, preminuo muškarac iz Kalesije

0
Nurse preparing medical treatment with Dexamethasone and heparin in the hospital

Na području Tuzlanskog kantona potvrđeno  je kod 38 osoba prisustvo koronavirusa. Preminula je muškarac iz Kalesije (1954). 

U ovom kantonu trenutno  je aktivno pozitivn0 376 osoba. U protekla 24 sata u UKC-u Tuzla testirano je ukupno 303 uzrkaHospitalizirano je 30 osoba, od kojih su dva pacijenta na respiratoru.

U kućnoj izolaciji se nalaze 346 osoba kod kojih je potvrđen koronavirus. Pod zdravstvenim nadzorom je 399 osoba.

Prema posljednjim podacima, u Tuzli ja potvrđen COVID-19 kod 15 osoba, Sapni 6, Lukavcu 6, Kalesiji 5, Banovićima 1 , Živinicama 3, Doboj Istoku 2.

U TK je do sada preminulo 18 osoba koje su bile pozitivne na COVID-19.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 789 uzoraka, od kojih je 110 pozitivnih na COVID-19.

U Federaciji BiH do sada je testirano 55.729 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.264 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1079 pacijenata, 23 pacijenta oporavila su se u protekla 24 sata.

Trenutno je aktivno 1127 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 58 smrtnih slučajeva.

Epidemiološke službe 24 sata su na terenu gdje otkrivaju slučajeve, izoliraju ih i prate njihove bliske kontakte i svakodnevno sa zavodima za javno zdravstvo i zdravstvenim službama poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19. U svemu je veoma važna suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite.

“Neophodno je da se svi posvetimo provođenju mjera lične/osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bi se spriječilo širenje virusa i porast broja oboljelih. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora mjere su kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.