U Srbiji počela proizvodnja ruske vakcine “Sputnjik”

0
(FILES) In this file photo taken on February 12, 2021, vials with Russia's Sputnik V vaccine against the coronavirus (Covid-19) are pictured at the South Pest Central Hospital of Budapest. - The EU's drug watchdog said on March 4, 2021, it had started a "rolling review" of Russia's Sputnik V coronavirus vaccine, a key step towards approval for use across the 27-nation bloc. Russia said it will be able to provide its Sputnik V coronavirus vaccine for 50 million Europeans from June if it is approved by the European Medicines Agency. (Photo by Zoltan BALOGH / POOL / AFP)

Na Institutu “Torlak” pokrenuta je proizvodnja vakcine protiv virusa korona Sputnjik V i u budućnosti će moći da se izvozi u države regiona, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

Ona će u budućnosti moći da se izvozi u države regiona, saopštio je RFPI.

“RFPI i Institut za virusologiju i vakcine ‘Torlak’ objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V’ u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima”, saopštili su u fondu.

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti moguć izvoz preparata u druge države regiona.

“U skladu sa dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta ‘Torlak u Srbiji je u kratkom roku uspješno pokrenuta proizvodnja vakcine Sputnjik V. Srbija je prva evropska država koja je počela da proizvodi rusku vakcinu”, izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

On je podsjetio da se od početka ove godine preparat aktivno koristi za vakcinaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmjere vakcinacije mogu biti znatno uvećane.

 

 

 

srna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here