U Semberiji sve manje učenika: U 10 škola nema upisan nijedan prvačić

0

U deset područnih škola na području Semberije i podmajevičkog kraja ove godine nema upisanih učenika u prvi razred osnovne škole.

U 12 centralnih osnovnih škola i 35 područnih škola ove godine upisana su 824 prvačića, što je za 24 učenika manje nego u prošloj školskoj godini. U odnosu na stanje od prije dvije godine prvačića je manje čak za 81.

Od 11 područnih odjeljenja Osnovne škole “Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu u četiri odjeljenja, odnosno u četiri područne škole nije upisan nijedan prvačić.

Prije šest godina škola u Dragaljevcu imala je 40 odjeljenja, dok u ovoj godini ima 34 odjeljenja.

Zbog toga se smanjuje i broj prosvjetnih radnika. Tehnološki višak raspoređuje se u druge škole, dok zaposleni u predmetnoj nastavi rade s manjom normom.

Predsjednik Aktiva direktora bijeljinske regije Predrag Račanović kaže da od 51 područne škole, u njih 10 nema nijednog prvačića.

U Gradskoj upravi u Bijeljini strahuju da, ukoliko se ovakav trend nastavi, za dvadesetak godina prvačića u školama neće ni biti.

Zbog toga je formiran jedan stručni tim koji će raditi na izradi dokumenta pronatalitetne populacione politike, kako bi se utvrdile mjere koje bi pospješile rađanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here