25.02.2024.
HomeNovostiU parlament dovedeni zaraženi poslanici, opozicija najavila tužbu

U parlament dovedeni zaraženi poslanici, opozicija najavila tužbu

Zaraženi poslanici u Sobranji. Vladajuća partija u Sjevernoj Makedoniji, SDSM, u nedjelju je u parlament dovela dva poslanika pozitivna na COVID-19 u skafanderima. Kako bi usvojila više zakona za koje opozicija nije željela da obezbijedi kvorum.

Poslanici koalicije oko SDSM, pozitivni na koronu, dovedeni su nakon višednevnog natezanja sa opozicionom VMRO DPMNE. Koja je pristala da obezbijedi kvorum samo za sjednicu na kojoj su usvojeni antikrizni zakoni za podšku privredi i građanima. Ali ne i zakoni koji duže vrijeme čekaju da budu izglasani.

Zaraženi poslanici ključni za kvorum

Dva zaražena poslanika su dovedena u skafanderima. Glasali su iz posebne prostorije u parlamentu. Predsjednik Sobranja Talat Džaferi i šef poslaničke grupe SDSM-a Jovan Mitreski su rekli da je dovođenje dva poslanika urađeno po svim antikovid protokolima.

Mitreski je istakao da si poslanici dovedeni da bi bio obezbijeđen kvorum. I Sobranje bilo funkcionalno. Parlamentarna većina neće više da dozvoli ucjene opozicije. Poručio je još.

Makedonska opozicija u Sobranju koristi pandemiju COVID-19. I to što vladajuća kolacija ima tanku većinu od 62 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta. A sve kako bi blokirala usvajanje zakona. Poslanici opozicije ne žele da obezbijede kvorum.

Opzicione VMRO DPMNE i partja „Ljevica“ ocijenile su da su dovođenjem dva poslanika, koji su pozitivni na COVID-19, prekršeni zakoni. Optužili su vlast da su tim potezom ugrozili zdravlje ostalih poslanika. Najavili su krivične prijave za sve odgovorne.

Zahtjev Pendarovskom

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je zatražio od predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog da ne potpisuje zakone. Za čije glasanje je kvorum obezbijeđen dovođenjem zaraženih poslanika.

“Predsjedniče Pendarovski dosta se kriješ. Bekni nešto. Stani iza prava. Zakona i Ustava”. Napisao je Mickoski.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti