16.04.2024.
HomeNovostiU narednih 15 dana u BiH se očekuje skok broja oboljelih

U narednih 15 dana u BiH se očekuje skok broja oboljelih

U narednih petnaest dana u Bosni i Hercegovini može se očekivati porast broja novooboljelih od koronavirusa bez obzira na sve mjere koje poduzimamo – izjavila je za Fenu epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić.

– Bez obzira na to što svaki dan poduzimamo nove mjere koje postaju rigoroznije, bez obzira što svi koji dođu u BiH moraju u karantenu, očekujemo sličan scenario kao u zemljama u okruženju i porast broja oboljelih u narednim danima – kazala je dr. Jurić u razgovoru za Fenu.

Istakla je kako je nerealno ovu epidemiju porediti s ranijim epidemijama gripe, dodavši kako za epidemiju koronavirusa “vrijede neka nova pravila”.

– Bitno je istaći da nije jednako smrtonosna kao gripa, ali postoje mnogi indikatori koji upućuju na opasnost pojedine infekcije, a to nije samo stopa smrtnosti. Ovaj virus znatno je opasniji od virusa gripe i to je vrlo važno istaknuti – poručila je dr. Jurić.

Kazala je kako je u ovoj situaciji bitna samozaštita, kao i pridržavanje preporučenih mjera za suzbijanje širenja epidemije.

– Samoizolacija, samozaštita, higijenske mjere, kao i socijalna distanca izrazito su važne za građane u ovoj situaciji – ocijenila je te poručila građanima da ih ne može zaštiti nijedna mjera ako sami sebe ne zaštite.

– Bez obzira koliko vas sustav štiti, najviše možete pomoći sami sebi – naglasila je dr. Jurić.

Savjetovala je građanima da ne kupuju panično jednokratne maske jer im one, kako je kazala, neće pomoći, istakavši kako su bolji izbor rukavice za jednokratnu uporabu.

– Ako dođe do većeg broja oboljelih, kad građani budu trebali ići u trgovine, u nabavke i slično, trebat će im jednokratne rukavice. Isto tako, bitno je imati sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola, provjetravati prostorije jer su virusi osjetljivi za UV sunčeve zrake, što više boraviti na otvorenom, a što manje u zatvorenom prostoru s većim brojem ljudi – poručila je dr. Jurić.

Ona je još jednom pozvala građane da ne paničare, da se pridržavaju uputa stručnjaka, a da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma telefonski jave svom liječniku koji će ih uputiti šta dalje trebaju poduzeti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti