13.06.2024.
HomeSvijetU izraelskim napadima na Gazu pogine petero djece svakog sata

U izraelskim napadima na Gazu pogine petero djece svakog sata

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je u prosjeku petero djece svakog sata, ali se, s druge strane, u istom periodu u prosjeku rađalo sedam beba.

Reporterka agencije Anadolu prikupila je najnovije informacije o situaciji u kojoj su djeca u Gazi, o novorođenčadi i mališanima koji se liječe u bolnicama.

Izraelski napadi na Pojas Gaze od 7. oktobra nastavljaju se intenzivirati uprkos reakcijama međunarodnih organizacija i nekih zemalja.

Izraelska vojska izvodi brutalne napade čak i na bolnice u Pojasu Gaze.

Prema podacima Vlade u Gazi, 11.500 ljudi, uključujući 4.710 djece i 3.160 žena, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskim napadima od 7. oktobra. Prema ovim podacima, petoro djece umire svakog sata u Gazi kao posljedica izraelskih napada.

– Broj ubijene djece –

Nevladina organizacija “Save The Children” sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da je broj djece ubijene u Palestini veći od broja djece koja su poginula na godišnjem nivou u sukobima koji su se dogodili 2020, 2021. i 2022. godine u svijetu.

U saopštenju se navodi da bi oko 15 posto žena koje se trebaju poroditi u Gazi moglo doživjeti određene komplikacije tokom porođaja zbog ukupne situacije u enklavi.

“Utvrđeno je da se ove godine u Gazi očekuje dolazak na svijet više od 66.000 beba i da će se samo idućeg mjeseca poroditi 5.500 Palestinki, u momentima kada su uskraćeni za osnovne potrepštine. Nedostaje im čista voda, a sve je manje hrane i lijekova. Već suočeni sa ozbiljnim izazovima, bolnice i zdravstvene ustanove su na velikom udaru, što dovodi hiljade pacijenata, uključujući trudnice i novorođenčad, u ozbiljnu opasnost”, naveli su iz “Save The Children”.

– U Gazi se dnevno rodi više od 180 beba –

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), na osnovu podataka Populacionog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA), objavila je da u Gazi ima 50.000 trudnica i da se u enklavi dnevno rodi više od 180 beba.

Prema tome, u Gazi koja je izložena žestokom izraelskom bombardiranju u prosjeku se rodi sedam beba svakog sata.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), upozorava da su djeca vrlo često najveće žrtve izraelskih napada na Gazu.

– Bolnice na rubu kolapsa –

Bolnice u kojima se nalaze bebe sve više postaju nefunkcionalne i na rubu su potpunog kolapsa.

Nakon konstantnog bombardovanja bolnica u kojima se nalaze hiljade ranjenih i raseljenih civila u Gazi, 18 od 35 bolnica u regiji više ne pružaju usluge.

Oko 600 povrijeđenih i pacijenata u bolnici Al-Shifa, koja je posebno izložena intenzivnom izraelskom bombardovanju i gdje se operacije više ne mogu obavljati, suočavaju se sa smrću.

Ahmad Abu Neda, šef odjela za kardiovaskularnu hirurgiju u bolnici Al-Shifa, izjavio je da je situacija u bolnici katastrofalna i da je većina ljekara napustila bolnicu zbog bombardovanja, a samo neki su ostali kako bi pomogli povrijeđenima.

Istakao je da su zbog ograničenih resursa i velikog broja povrijeđenih, ljekari morali birati između onih koji su dovedeni u bolnicu te da liječe jedno od desetero povrijeđenih, a ostale prepuste sudbini.

– Životi beba u opasnosti –

Pored djece koja su ubijena i povrijeđena u izraelskim napadima, novorođenčad kojima je potrebno bolničko liječenje ne mogu dobiti potrebnu njegu zbog teških uvjeta.

Fadia Malhis iz bolnice Al-Shifa kazala je za Anadolu da u bolnici nema struje i da je stanje beba koje su u inkubatorima u odjelu intenzivne njege dostiglo kritičan nivo.

“Na intenzivnoj njezi je 60 beba, 39 ih je intubirano, jedna beba je već umrla. Ove ostale bi uskoro mogle umrijeti”, upozorila je Malhis.

Poručila je da je izraelska vojska opkolila bolnicu i da je situacija jako loša i opasna.

– Gaza se pretvara u groblje za djecu –

Portparol Dječijeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) James Elder izjavio je da su posebno zabrinuti zbog ubijanja djece u Gazi.

Upozorio je da su djeca u Gazi posebno teško pogođena napadima.

“Zabrinuti smo zbog sve većeg broja ubijene djece u Gazi. Gaza se pretvara u groblje za djecu”, rekao je Elder.

Ponovio je apel UNICEF-a na hitan prekid vatre i isporuku humanitarne pomoći u Gazu.

“Djeca u Gazi ne umiru samo zbog bombardiranja već i zbog nedostatka medicinske njege koja im je prijeko potrebna”, istakao je Eldar.

Od 7. oktobra najmanje 11.500 Palestinaca je ubijeno, među kojima oko 7.900 žena i djece, dok je više od 29.800 povrijeđenih u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima u Pojasu Gaze.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u izraelskoj ofanzivi.

Izrael procjenjuje da je najmanje 239 Izraelaca, uključujući vojno osoblje i civile, zarobljeno u Pojasu Gaze. Izraelske vlasti revidirale su broj ubijenih Izraelaca od 7. oktobra na oko 1.200.

federalna.ba/AA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti