01.03.2024.
HomeSvijetU Gazi u protekla 24 sata najmanje 241 žrtva izraelskog terora

U Gazi u protekla 24 sata najmanje 241 žrtva izraelskog terora

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopćilo je da je najmanje 241 osoba ubijena u posljednja 24 sata, dok se izraelska vojna operacija nastavlja na toj teritoriji.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nazvao je rat “teškim zločinom” protiv njegovog naroda. Šef izraelske vojske Herzi Halevi rekao je da će se sukob s Hamasom nastaviti “još mnogo mjeseci”.

Izrael kaže da je pogodio više od 100 lokacija u utorak, usred izvještaja o predstojećim kopnenim operacijama u centralnoj Gazi.

Glasne eksplozije mogle su se čuti iz pojasa Gaze preko perimetra s Izraelom u ranim satima srijede.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, palestinski medicinski izvori kažu da je šest Palestinaca ubijeno tokom noći u napadu izraelskih dronova u izbjegličkom kampu Nur Shams u Tulkaremu.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je da su 382 osobe također povrijeđene u ista 24 sata. Prema podacima ministarstva, najmanje 20.915 Palestinaca je ubijeno – uglavnom djece i žena – u više od 11 sedmica borbi.

Snimci dronom pokazuju Palestince pokopane u masovnoj grobnici Rafah

Oko 80 neidentifikovanih palestinskih tijela pokopano je u masovnoj grobnici u Rafahu, u južnoj Gazi.

Izvori u ministarstvu zdravlja koje vodi Hamas rekli su agenciji AFP da su prevezeni “iz mrtvačnica i grobova” u Izrael kako bi vlasti provjerile da među njima nema talaca.

Kasnije su vraćeni preko prelaza Kerem Shalom u južnoj Gazi. Izraelska vojska nije davala komentar.

federalna.ba/BBC

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti