13.06.2024.
HomeNovostiU Brazilu uhapšen sin "srbijanskog kralja kokaina": Nešić pao zbog šverca tone...

U Brazilu uhapšen sin “srbijanskog kralja kokaina”: Nešić pao zbog šverca tone droge

Srbijanac koji je jučer uhapšen u Brazilu, označen je kao jedan od vođa u okviru balkanskog kartela, a u pitanju je Aleksandar Nešić, koji već godinama živi u Brazilu.

Jedan od najvažnijih trgovaca drogom u Evropi je uhapšen u Brazilu tokom operacije Federalne policije. Aleksandar Nešić je pronađen na obali Sao Paula, gdje je vodio pregovore o izvozu kokaina preko luke Santos.

Ovaj narko-diler je preuzeo ulogu od svog oca Gorana Nešića, koji je izručen u Srbiju 2018. godine. Podsjetimo, Goran Nešić zvani Ciga je poznat i kao “kralj kokain” i “kokainski don”, zbog svojih jakih veza u okviru narko kartela.

Obojica su poslata u Brazil od strane kriminalne grupe pod rukovodstvom Darka Šarića.

Nakon godinu i po zajedničkog napornog rada policija sa obje strane Atlantskog okeana, brazilska policija 5. oktobra izvršila je pretres na više lokacija i uhapsila 16 osoba, od kojih su neke, kako se sumnja, bile povezane sa kriminalnom organizacijom “Primeiro Comando da Capital” (PCC), dok se srbijanski državljanin uhapšen zbog sumnje da je bio organizator ove organizovane kriminalne grupe sumnjiči za organizovanje brojnih pošiljki narkotika između dva kontinenta.

Srbijanac ugovarao šverc

Poslovanje PCC sa kriminalnom grupom iz Balkana već je bilo otkriveno u istraživanjima Policijskog odjeljenja i Državnog tužilaštva u Sao Paulu.

PCC šalje kokain ka Evropi, gdje ga preuzimaju grupe povezane sa italijanskom mafijom iz Kalabrije, poznatom kao Ndrangheta, koja je odgovorna za logistiku kako bi droga stigla do zemalja Istočne Evrope. Tek nakon toga, kokain se distribuiše preko Srba.

Istraga je počela kada je 5,5 tona kokaina zaplijenjeno na brazilskom ribarskom brodu na obali Afrike. Nakon toga, još jedna zaplijena od dvije tone droge desila se na ribarskom brodu u međunarodnim vodama.

Kokain koji su slali Srbi bio je transportovan ribarima i stizao je do ribarskih brodova kako bi bio podignut na otvorenom moru. Prema navodima Federalne policije, Aleksandar Nešić je bio taj koji je pregovarao sa PCC i koordinirao logistiku.

Iako je označen kao jedan od najvećih trgovaca drogom u svijetu, Nešić je osuđen na kaznu od godinu i po zatvora zbog vožnje u pijanom stanju, tjelesne povrede za volanom i nepoštovanje autoriteta.

Do sada je izdržavao kaznu na slobodi.

Grupa povezana sa najvećim zaplijenama

Postoje osnovi sumnje, da je uhapšena organizovana kriminalna grupa bila povezana sa zaplijenama kokaina iz aprila i avgusta 2022. godine, kada je zaplijenjeno 5,7 tona u Zelenortskim ostrvima i 1,3 tone kokaina u Brazilu.

Razbijanje ove organizovane kriminalne grupe jedna je u nizu uspjeha u zajedničkoj međunarodnoj borbi protiv “Balkanskog kartela”, a srbijanska policija je dostavljanjem operativnih podataka još jednom potvrdila da je pouzdan i posvećen međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala, piše Blic.

U akciji su učestvovali Federalna policija Brazila, Nacionalna policija Zelenortskih ostrava, Uprava kriminalističke policije Republike Srbije, Nacionalna agencija za kriminal UK, američka DEA, Evropol i MAOC.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti