19.05.2024.
HomeNovostiU bolnici u Zenici zaraženo 100 ljekara i medicinskih sestara

U bolnici u Zenici zaraženo 100 ljekara i medicinskih sestara

U Kantonalnoj bolnici u Zenici zaraženo je 100 uposlenih, među kojima je 35 doktora i značajan broj medicinskih sestara, potvrdio je u ponedeljak, 26. oktobra, za Radio Slobodna Europa (RSE) direktor ove ustanove Rasim Skomorac.

„To značajno otežava organizaciju rada i pružanje usluga svim pacijentima kojima je usluga potrebna. Preostale kolege i kolegice ulažu ogroman napor da pokriju nedostatak kolega koji su na bolovanju“, naglasio je Skomorac.

Velikom brzinom popunjavaju se kapaciteti Kantonalne bolnice Zenica namijenjeni pacijentima zaraženim koronavirusom, a veliki broj zaraženih s teškom kliničkom slikom zahtijevaju veću njegu i brigu, kazao je Skomorac.

Pojasnio je i da Kantonalna bolnica Zenica troši velike količine kisika, skoro kao i količine vode, s obzirom na to da je 70 posto hospitalizovanih pacijenata na kiseoničkoj podršci, a šest ih je na respiratorima.

U Zeničko-dobojskom kantonu se, usljed nedostatka testova za koronavirus, testiraju samo ljekari i pacijenti u bolnicama sa simptomima.

„Zeničko-dobojski kanton u ovom trenutku raspolaže minimalnim brojem testova. Prisiljeni smo da radimo samo najosnovnija testiranja“, kazao je Skomorac za RSE.

Zbog toga je Vlada dala saglasnost premijeru po ovlaštenju Mirnesu Bašiću da sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) potpiše sporazum o sufinansiranju nabavke testova za Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj.

Krizni štab ZDK je od 23. oktobra izdao odluku kojom se obavezuju domovi zdravlja da zbog nedostatka PCR testova vrše testiranje prema prioritetu broj 1 Kantonalnog plana pripravnosti za oboljenja izazvana koronavirusom, što uključuje testiranje hospitaliziranih pacijenata i zdravstvenih radnika sa simptomima koronavirusa, zbog čega je testiranje običnih građana obustavljeno do daljnjeg, odnosno do nabavke određenog broja PCR testova.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti