20.04.2024.
HomeNovostiU BiH u jeku pandemije uvezena dva “lamborghinija” vrijedna milion KM

U BiH u jeku pandemije uvezena dva “lamborghinija” vrijedna milion KM

Tokom maja i juna uvezena su u BiH dva “lamborghinija”, modela “urus”, te “urus 636”, vrijednosti po oko pola miliona KM, što nanovo pokazuje da ni korona ne utječe na uvoz skupocjenih vozila u BiH i da nema prepreka za one koji imaju i ne žale da izdvoje novac za luksuzne četvorotočkaše.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su potvrdili za Nezavisne da su ova dva vozila carinjena na Carinskoj ispostavi u Bosanskoj Gradiški, te da je uvoznik jednog “lamborghinija” iz Travnika, a drugog iz Bosanske Gradiške. Željko Vasilić iz auto-salona “Braća Đukić” Derventa kaže da je očigledno da u BiH ima kupaca za ovako skupocjena vozila, ali smatra da je malo građana koji sebi tako nešto mogu priuštiti.

– Kada je riječ o skupocjenim vozilima, mi smo ove godine prodali dva takva vozila koja su bila skuplja od 100.000 KM, ali je to zanemariva brojka. Dešava se da neko naruči skupocjeno vozilo, ali takva vozila ne stoje na lageru, nego se isključivo rade po narudžbi, pojasnio je Vasilić

On kaže da je u BiH inače najveća potražnja za vozilima između 10.000 i 30.000 KM. Dodaje da je u posljednje tri do četiri godine dosta smanjena potražnja za vozilima veće vrijednosti. Dodao je da je generalno uvoz vozila sada drastično opao u odnosu na period prije virusa korona, te da su kupci očigledno u grču po pitanju kupovine.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, rekao je da se zaista pokazuje da je kriza nastala usljed pandemije virusa korona cjenovno najviše pogodila obične građane, te da se to osjeti i kroz prodaju automobila niže vrijednosti.

– Segment prodaje automobila skupljih od 50.000 KM i nije baš tako pogođen. Uglavnom je kriza najviše utjecala na prodaju vozila od 15.000 do 30.000 KM, koja je smanjena. Inače, u svakoj krizi je tako, pa i u ovoj – rekao je Muratović.

Najskuplje vozilo u ovoj godini je uvezeno u aprilu, a to je “ferari 488” (pista/tip F142) vrijedan više od 600.000 KM. Međutim, odmah iza njega po vrijednosti slijede ova dva “lamborghinija” uvezena u maju i junu.

– Drugo najskuplje uvezeno vozilo u BiH je “lamborghini” (tip urus) vrijednosti 466.661,04 KM plus dažbine od 79.417,38 KM, dok je treće najskuplje uvezeno vozilo ove godine također “lamborghini” (urus 636) vrijednosti 370.596,04 KM i dažbinama od 63.132,23 KM – podatak je UIO BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti