U BiH stiže novi val hladnoće: Snijeg, kiše, niske temperature

0

Hidrometeorološki zavod Federacije Bosne i Hercegovine izdao je žuto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Meteoalarm je upaljen za područje gradova BanjaLuka, Livno, Sarajevo, Bihać, Mostar, Tuzla, Foča, Prijedor i Višegrad zbog niskih temperatura.

Temperatura za ova područja će biti -5 stupnjeva i niža, prenosi N1. Jutros je u Bosni oblačno, a u Hercegovini je djelomično vedro vrijeme. Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Livno -8; Ivan-sedlo -5; Sarajevo -3; Bihać, Bugojno, Drvar, Gradačac, Jajce i Tuzla -2; Banja Luka, Bijeljina, Sanski Most i Zenica -1; Doboj 0; Grude 1; Mostar, Neum i Trebinje 4°C. Danas će u Bosni biti oblačno vrijeme, a u Hercegovini djelomično vedro.

Vjetar u Bosni će biti slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini će puhati slaba bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će biti između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 6 do 9°C. Do 22. siječnja uz vjetar sjevernog smjera moguć je povremen i slab snijeg u Bosni, dok će u Hercegovini biti vedro i bez padalina.

Od 23. do kraja prognoznog razdoblja 26. siječnja, izgledne su obilnije padaline širom zemlje, kada se u Bosni očekuje snijeg, a kiša u Hercegovini. Jutarnje temperature do 23. siječnja kretat će se između -7 i -2 u Bosni, te od -2 do 3 stepena u Hercegovini, dnevne u Bosni između -2 i 3, u Hercegovini od 4 do 9 °C. Promjena temperaturnog režima prognozira se od 24. siječnja. Vrijednosti minimalnih temperatura u Bosni kretat će se od -2 do 3, u Hercegovini od 2 do 7 °C. Danju između 4 i 9 u Bosni, te 6 i 11 °C u Hercegovini.

 

 

 

 www.vecernji.ba