18.04.2024.
HomeNovostiU BiH 136 zaraženih korona virusa

U BiH 136 zaraženih korona virusa

Sinoć su četiri nova slučaja korona virusa potvrđena u Bosni i Hercegovini. Radi se o osobama iz Konjica, čime je sada u našoj zemlji ukupno 136 osoba pozitivno na korona virus COVID-19.

8:30 Sa sve većim brojem ljudi koji su zbog širenja koronavirusa prisiljeni na karantene, samoizolaciju ili socijalno distanciranje, raste rizik od još jedne prijetnje po javno zdravlje – od usamljenosti.

Donosimo nekoliko savjeta kako se povezati bez izravnog kontakta.

08:16 Tokom protekle noći na području Kantona Sarajevo 37 osoba je zatečeno da krše zabranu kretanja u vremenu između 18 i 05 sati, te su im izdati prekršajni nalozi kojim su im izrečene novčane kazne od po 500,00 KM od strane policijskih službenika i naređeno im je da se udalje sa javnog mjesta, što su i učinili.

“Ovo je znak da policija neće tolerisati nepoštivanje zabrane kretanja, te da će sve one koji se neodgovorno ponašaju u vrijeme pandemije korona virusa u pogledu ne postupanja po Naredbama nadležnih organa i institucija sankcionisati u skladu sa zakonom”, navode iz MUP-a KS.

08:11 Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS) upozorili su da će od danas javno objavljivati imena osoba koja krše rješenja o kućnoj izolaciji.

08:04 U talijanskoj bolnici Oglio Po, 25 od 90 liječnika zaraženo je koronavirusom, što povećava pritisak na zdravstveni sustav koji je ionako preopterećen pandemijom koronavirusa.

Kada se ubroji medicinske sestre, tehničare i druge zaposlenike bolnice, petina zaposlenika bolnice pozitivna je na koronavirus, rekla je ravnateljica bolnice Daniela Ferrari.

07:27 – Peter Rostas ne želi imati razloga da upotrijebi pištolj koji je kupio, ali taj mladi Mađar, otac jednoga djeteta, ne želi riskirati s epidemijom koronavirusa jer se boji da bi mogla izazvati najgore u nekim ljudima.

07:19 – Hrvatski znanstvenik, molekularni biolog i direktor Projekta ljudskog glikoma dr. Gordan Lauc oglasio se na Facebooku. “Ono što vičem tjedima upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu”, napisao je.

Njegov post čitajte OVDJE.

07:18 – Deutsche Welle donosi priču: Balkanci se najmanje plaše virusa, kakav je stav građana BiH?

07:16 – Policija u Bergamu, gradu na sjeveru Italije koji je veoma teško pogođen korona virusom, odlučila je da pomogne oboljelima tako što će distribuirati boce s kiseonikom onih koji nisu preživjeli.

Bolnice regiona Bergama (Lombardija), najteže pogođenog u Italiji sa više od 6.000 slučajeva, prepune su i nedostaje im boca s kiseonikom. Vijest čitajte OVDJE.

07:03 – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić odgovorio je na upit više medija o tome treba li zatvoriti Međunarodni aerodrom Sarajevo za putnike.

“Treba i to odmah. Vlasnik Javnog Međunarodnog aerodroma Sarajevo je Vlada FBiH, a također ista Vlada je aktivirala Federalni štab civilne zaštite, koji radi zaista efikasno i donosi odlične mjere. Bilo bi neophodno da se Koordinacinom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje uputi njihov zahtjev, kao što je to već učinila Granična policija BiH. Vijeće ministara BiH, po proceduri, može potom u roku odmah, na Prijedlog Koordinacionog tijela BiH, donijeti takvu mjeru”naveo je Radončić.

06:47 – Ravnateljica Klinike za Infektivne bolesti dr. Alemka Markotić poručila je u ponedjeljak da su se, kada je riječ o propisanim mjerama zaštite od koronavirusa, građani Zagreba “danas ponašali za pet”.

“Ono što se vidi je da ih je na cesti vrlo malo i u redovima drže lijepu distancu. Ja vjerujem da ćemo sada početi jedno pozitivno takmičenje koji će grad u Hrvatskoj biti najbolji u pridržavanju mjera”, rekla je Markotić za Dnevnik HTV-a.

06:44 – Pokrajina Hubei ukida putna ograničenja od srijede za sve, osim Wuhana.

06:40 – Bitka protiv novog virusa korona u Evropi mogla bi potrajati do dvije godine, izjavio je šef tima medicinskih stručnjaka za Kovid-19 iz Šangaja Čang Venhong.

On je tokom video-konferencije, koju je za članove kineske zajednice i kineske studente organizovao Generalni konzulat Kine u Diseldorfu, rekao da bi bilo “savršeno normalno” da se virus pojavljuje i nestaje, te da pandemija traje godinu ili dvije, javio je “Jutarnji list južne Kine”.

06:36 – Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca saopćio je da je u Turskoj danas zabilježeno sedam novih smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom i da su potvrđena još 293 slučaja zaraze tim virusom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti