U BiH 128 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvoje preminulo

0

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata koronavirus je potvrđen kod još 128 osoba.

U posljednja 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 936 uzoraka, od kojih je 97 pozitivno na COVID-19.

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona se usložnjava. Dvije muške osobe pozitivne na koronavirus su preminule, a COVID -19 je u protekla 24 sata potvrđen  kod čak 47 osoba. Najviše novozaraženih je iz Tuzle, njih 35, 7 osoba je iz Kalesije, 2 iz Banovića, 2 iz Sapne i jedna osoba je iz Živinica. Hospitalizirano je ukupno 35 osoba, od kojih je njih dvoje priključeno na mehaničku ventilaciju. Iako epidemiološka slika ne obećava, o uvođenju restriktivnih mjera se još uvijek ne govori. Nadležni kažu da najveći problem predstavljaju skeptični i neodgovorni građani.

“Bez obzira na to kako neko ima lično mišljenje ili stav kada je u pitanju COVID – 19, slobodno neka ga zadrži ili neka ga širi dalje, ali samo sa maskom jer niko nikom ne daje za pravo i nema pravo da ugrožava druge osobe time što se neće pridržavati mjera koje su na snazi” rekla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Novi slučajevi na području Federacije BiH registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom,  Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

– U Federaciji BiH do sada je testirano 54 165 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2085 osoba, od toga su 1115 (53.48 posto) žene, a 970 (46.52 posto) muškarci – podaci su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1027 pacijenata, dok su trenutno aktivna 1003 slučaja pozitivna na COVID-19.

Od 55 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 35 osoba je muškog spola (63.64 posto) i 20 ženskog spola (36.36 posto).

Preminuli pacijenti, njih 37 (67.27 posto) je imalo više od 65 godina.

Prema današnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata potvrđeno je 44 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kod šest lica, zaraženih ranije, retestiranjem je potvrđeno ponovno prisustvo ovog virusa.

Obrađeni su rezultati za 298 testiranih osoba, među kojima je navedenih 44 bilo pozitivno na ovaj virus. Niti jedna osoba nije izliječena.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirana je 21 osoba, sve su  vitalno stabilne i niko od njih nije na respiratoru, dok ih je u istom periodu petero otpuštenih.

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirano je 12.341 osoba.

Do danas je potvrđeno 391 oboljelo lice, od čega je 116 izliječenih, šest pacijenata je preminulo od ove bolesti, četiri su izmještena iz BiH, dok je 265 trenutno aktivnih slučajeva COVID infekcije.

U periodu od 15. do 29. juna ove godine rješenjima inspekcije naloženo je 461 samoizolacija, na osnovu preporuka epidemiloga ili rješenjima Ministarstva zdravstva KS, saopćeno je iz Vlade KS.

Još 31 osoba u Republici Srpskoj pozitivna je na virus korona, a testirano je 211 uzoraka, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je dodao da je problematično poštovanje mjera u poslovnim subjektima, te poručio vlasnicima, ali i institucijama, da je neophodno poštovanje mjera koje je Institut preporučio.

“U određenim slučajevima gdje je došlo do popuštanja mjera, odnosno nepridržavanja, došlo je i do pojave većeg broja pozitivnih osoba”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Epidemiolog Jela Aćimović navela je da je u Republici Srpskoj do sada na virus korona pozitivno 2.232 lica, a testirano je više od 36.000 lica.