U Americi srekordan broj zaraženih, ali Trump proglašava pobjedu nad koronavirusom

0

Administracija Donalda Trumpa trijumfalno proglašava pobjedu nad pandemijom korona virusa, tjedan prije izbora i u momentu kada se broj zaraženih drastično povećava.

Ured Bijele kuće za znanost i tehnologiju objavio je da se “okončava pandemija COVID-19”, što je stavljeno na sami vrh dostignuća koja je predsjednik Trump postigao do sada.

Do ove objave, napisane u izvještaju na 62 strane, dolazi u trenutku kada se u Sjedinjenim Američkim Državama bilježe rekordni brojevi zaraženih korona virusom.

Trumpovoj administraciji se odaje priznanje zbog “odlučne akcije u angažiranju znanstvenika i zdravstvenih radnika iz akademske zajednice, industrije i vlade kako bi razumjeli, liječili i pobijedili bolest”.

Ova nevjerojatna i u potpunosti neistinita izjava dio je Trumpovih nastojanja da se umanje posljedice pandemije nekoliko dana pred izbore.

Na štetu svojih simpatizera

On sam ovih dana na predizbornim skupovima, u potpunosti neutemeljeno, ponavlja kako je došlo do prekretnice u borbi protiv bolesti, istodobno optužujući medije za širenje panike i lažnih informacija, kao i da se jedino fokusiraju na zarazu.

Oni koji simpatiziraju Trumpa, a koji dolaze na njegove skupove, vjeruju u ono što je notorna neistina, jer podržavaju sve što Trump kaže ili učini.

Čak i ako je to na njihovu vlastitu štetu.

Unatoč ovoj optimističnoj retorici Bijele kuće, medicinski stručnjaci upozoravaju da približavanjem zime zdravstvena kriza može postati opasnija i pogubnija.

Samo je prošlog tjedna postignut novi, tragični rekord od 83.000 novozaraženih u jednom danu, odnosno 70.000 u prosjeku u posljednjih sedam dana, što je najveći broj od početka pandemije.

U bolnicama se nalazi skoro 45.000 ljudi zaraženih korona virusom.

Prije mjesec dana u bolnicama je bilo oko 30.000 ljudi.

U priopćenju iz ureda Bijele kuće za znanost i tehnologiju se navodi kako je “istaknut samo dio dostignuća koje je postigla Trumpoova administracija u korist američkih građana”.

“Postigli smo rekordne rezultate i pod čelništvom predsjednika Trumpa znanost i tehnologija će nas i dalje inspirirati, ujedinjvati nas te voditi ka većem napretku.”

Rat protiv nauke i činjenica

U samom priopćenju se izričito ne kaže da je pandemija okončana – poručuje glasnogovornik Bijele kuće i dodaje – “da se htjelo istaknuti postignuća u borbi protiv pandemije”.

Od početka pandemije Trump nije bio u ratu protiv virusa, nego u ratu protiv znanosti i činjenica.

Često je umanjivao zdravstvenu opasnost, optuživao Kinu i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) za pandemiju, napadao je vodeće strujčnjake za infektivne bolesti te je ismijavao one koji nose zaštitne maske.

Poput demokratskog predsjedničkog kandidata Joe Bidena.

U Sjedinjenim Američkim Državama je do sada više od 8,7 milijuna osoba zaraženo korona virusom, a umrlo je oko 226.000 ljudi.