U aferi Hypo leasing jedan od braće Lijanović osuđen na osam godina zatvora

0

Suvlasnika propale fabrike mesa Lijanović iz Širokog Brijega, Slavu Ivankovića Lijanovića i još jednu osobu, Sud zapadnohercegovačkog kantona nepravomoćno je osudio na osam godina zatvora u aferi Hypo leasing.

Ova banka je prevarena za dodjelu zajma od 2,5 miliona eura.

Slavo Ivanković Lijanović vlasnik te Jozo Slišković kao direktor proglašeni su krivima, a optužbi su oslobođeni lideri Hypo Alpe Adria Leasinga (HAAL) direktor Vlofgang Pičler (Wolfgang Pichler), izvršni direktor Toni Fabrio te prokurist i voditelj poslovnice Dragan Baškarad, navodi sud sa sjedištem u Širokom Brijegu.

Nezakonito odobren zajam

Njima se na teret stavlja da su poduzeću “Lijanovići” pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od pet miliona maraka, a na štetu društva Hypo Alpe Adria Leasing počelo je krajem 2017. godine.

Kantonalni sud u Širokom Brijegu ocijenio je da je optuženi Slavo Ivanković Lijanović počinio zloupotrebe ovlasti u ekonomskom poslovanju zbog čega je prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora od osam godina.

Uprkos tome što je Agencija za bankarstvo Federacije BiH zabranila bankama dodjelu zajma, HAAL je nezakonito odobrio zajam sestrinskoj kompaniji Lijanovića “MI Farmer”.

“MI Farmer” i “Lijanović” su zaključili predugovor o fiktivnoj kupoprodaji jedne nekretnine na području RS, uprkos tome što su znali da je ta nekretnina već založena drugim zajmom.

Na transakcijski račun Lijanovića, Hypo Alpe Adria Leasing u junu 2017. godine je na račun Lijanovića je isplatio iznos od pet miliona maraka (2,5 miliona eura)

Ovoj finansijskoj instituciji sredstva nikada nisu vraćena.

Prekinuta proizvodnja

Ranije je pred Sudom BiH u prvostepenom postupku Slavo Ivanković Lijanović bio proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora zbog porezne prevare i pranja novca zajedno s bratom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem.

U drugostepenom postupku pred Sudom BiH su navodi optužnice posve odbačeni, a svi optuženi oslobođeni odgovornosti.

Od 2020. godine, Jerko Lijanović se nalazi na izdržavanju sedmogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog uzimanja mita i zloupotrebe službenog položaja pri dodjeli poticaja dok je obnašao dužnost ministra poljoprivrede Federacije BiH.

Zbog niza malverzacija i zloupotreba mesna industrija “Lijanovići” iz Širokog Brijega je ugašena, prilikom čega je prekinuta i proizvodnja.