18.05.2024.
HomeNovostiTwitter ugasio više od 8 500 naloga Vučićevih botova u Srbiji

Twitter ugasio više od 8 500 naloga Vučićevih botova u Srbiji

Twitter je uklonio hiljade računa iz Srbije, Egipta, Hondurasa, Indonezije i Saudijske Arabije zbog djelovanja prema vladinim direktivama ili promovisanja provladinog sadržaja.

Među njima je ukupno 8.558 računa koji su promovisali vladajuću stranku u Srbiji, Srpsku naprednu stranku (SNS) i njenog čelnika Aleksandra Vučića.

Twitter i ostale društvene mreže pod pritiskom su uklanjanja svih dezinformacija i govora mržnje sa svojih platformi, dok su pod posbenom pažnjom i zbog pandemije korona virusa, koja se također zloupotrebljava.

Twitter je rekao da je uklonio račune jer su kršili politiku platforme te su ciljano stvarani kako bi potkopali javnu raspravu.

Službenik vlade otvorio 3.104 lažnih računa

Uklonjen je 2.541 račun koji se veže uz egipatske novine El Fagr zbog stvaranja lažnih računa koji su generisali poruke koje su kritikovale Iran, Katar i Tursku.

“Informacije koje smo dobili izvana ukazuju da su računi slijedili upute egipatske vlade”, rečeno je iz Twittera.

Kompanija je uklonila 3.104 lažnih računa koji su napravljeni pod jednom IP adresom u Hondurasu, i to od strane vladinog službenika, u svrhu dijeljenja predsjedničkog sadržaja.

Istraga koja je uslijedila nakon izvještaja istraživačke web stranice Bellingcat rezultirala je uklanjanjem 795 lažnih računa povezanih s indonezijskom informacijskom operacijom koja je ciljala pokret za nezavisnost provincije Zapadne Papue.

Twitter je također uklonio i 5.350 računa povezanih sa Saudijskom Arabijom koji su djelovali iz Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a čiji je sadržaj hvalio saudijsko vodstvo ali kritikovao Katar i turske operacije u Jemenu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti