Jadna stvarnost demantuje jeftinu političku propagandu: Lukavac i u 21. vijeku bez pitke vode

0

Tifa i Sead već više od 20 godina dolaze na javnu česmu i toče vodu za svakodnevne potrebe. Voda koju Lukavčani imaju, nije za piće, ali im računi uredno dolaze.

“Oni znaju da nije pitka, ali je naplaćuju kao da je. Ona nije ni za kupanje, ni za mašinu, stan smrdi od nje… kanalizaciju pijemo”, kaže za BHRT Sead Ćatović, ogorčeni mještanin.

Njegova susjeda Tifa Beganović ima slične probleme.

“Došle su staračke godine, ja mogu doovde (javne česme, op. a.), ali ne mogu u zgradu. Ja sam na četvrtom katu pa mi pomognu susjedi nositi. Ako nema tko pomoći, dođem ovdje s jednom ili dvije boce, jer ne mogu nositi”, požalila nam se Tifa.

Još jedna poražavajuća činjenica je da mještani, tražeći pitku vodu, koriste onu potencijalno neispravnu, kakva je ona na jezeru Modrac.

Voda na ovoj lokaciji je neispravna, mještani to znaju, svjesni su o kakvoj se vodi radi, ali nisu htjeli stati pred naše kamere.

Selma Azabagić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona kaže za BHRT da je neispravna voda ona koja sadrži mikrobiološko onečišćenje.

“Postoji rizik korištenja te vode, jer se može oboljeti od gastrointestinalnih infekcija, infekcija urinarnog trakta, enterokolitisa, kolitisa i slično”, kaže Azabagić.

Usvojen je plan izgradnje tvornice i korištenja pročišćene vode iz jezera Modrac, ali onda su, kaže načelnik, uslijedila previranja zbog kojih građani i dalje ispaštaju.

 

Podrške vjećnika za formiranje poduzeća i daljnju realizaciju posljednju godinu nema.

“Naišli smo na blokade i, nažalost, određena skupina političkih faktora je odlučila da na taj način guši razvoj da se ne bi dogodilo da načelnik pusti vodu”, kazao nam je općinski načelnik Edin Delić.

Građanima Lukavca ostaje nada da će doći dan kada će u svoje domove dobivati račune – za pitku vodu.