Tuzlanski ugostitelji odbili mjere Kriznog štaba TK: Objekte ne zatvaramo, čak i da nam pošalju inspekciju i policiju

0

Tuzlanski ugostitelji održali su mirno protestno okupljanje u neposrednoj blizini zgrade Vlade TK. Jedinstveni su u stavu da nove mjere neće poštovati, a kako kažu, objekte ostavljaju otvorene i poslije 21 sat, po cijenu da im dođe policija i inspekcija.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici donijela je nove naredbe zbog pogoršane epidemiološke situacije, koje se između ostalog, odnose i na skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Shodno tome, od danas, oni mogu raditi do 21 sat, ali su se tome ugostitelji oštro usprotivili.

Grupa ugostiteljskih djelatnika, odnosno vlasnika objekata i konobari, okupili se u neposrednoj blizini zgrade Kantonalne vlade u Tuzli kako bi poručili da ih niko od nadležnih nije kontaktirao prilikom donošenja novih mjera.

“Nove mjere su donesene iznenada i dočekale su nas u petak nakon njihovog radnog vremena. Mjere su nelogične i apsurdne i mi ih ne planiramo poštovati. Dakle, nijedan ugostiteljski objekt u Tuzlanskom kantonu neće biti zatvoren. Dakle, oni odmah mogu poslati policiju i inspekciju, ali mi ne zatvaramo”, kazao je predsjednik Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona Edin Omerović.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu regulisano je pratećim zakonom, a većina kafića i restorana u Tuzli svoja vrata imala je otvorena do 23 sata uvečer. Ugostitelji poručuju da im skraćenje radnog vremena za dva sata donosi pad prihoda između 30 i 50 posto.

“Ovu godinu su obilježili protesti ugostitelja jer smo u 2020. bili mirni i strpljivi, znali smo šta se dešava i kakva je situacija. Razmišljali smo o dobrobiti građana, njihovom zdravlju, ali i nama samima. Međutim, ovo što se sada radi treći put u ovoj godini prevazilazi svaku mjeru. Odluke se donose bez konsultacija sa ugostiteljima, a naš rad u večernjem terminu je dio kada imamo najveći promet”, navela je Jasmina Numanović-Stjepanović, vlasnica jednog od ugostiteljskih objekata u Tuzli.

Ona ističe da aktuelni potez Kantonalne vlade, uvođenjem restriktivnih mjera, dovodi do zatvaranja i gašenja malih privrednika, konkretno ugostiteljskih objekata.

“Ako pričamo o vakcinaciji, onda je Vlada TK trebala raditi mnogo više na samoj promociji toga, kako ne bi došli u ovaj položaj, ne samo mi, već i građani, njihovo zdravlje i ekonomija”, naglasila je Numanović-Stjepanović, istaknuvši da ugostitelji više ne žele razmišljati o finansijskim gubicima.

Nova sjednica Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona će biti održana sutra, a na njoj bi trebala biti donesena odluka o blokadi tuzlanske južne magistrale i gradskih raskrsnica. Cilj ugostitelja je, kako su upozorili, potpuno paralizovati Tuzlu dok odluka, koja je za njih sporna, ne bude povučena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here