18.04.2024.
HomeNovostiTuzlanski kanton pred još jednom smjenom vlasti?

Tuzlanski kanton pred još jednom smjenom vlasti?

Vlast u Tuzlanskom kantonu na klimavim je nogama. Barem tako tvrde u SDA. Ova opoziciona stranka je pokrenula intenzivne nezvanične razgovore s potencijalnim koalicionim partnerima s kojima želi formirati Vladu i smijeniti vlast koju predvode SDP i PDA.

SDA u Tuzlanskom kantonu želi ponovo na vlast. U igri su dvije opcije, nova Vlada sa ili bez PDA.

– Postoje neki nezvanični kontakti, razgovori, ne samo s PDA, sa svim strankama jer ono što mi u SDA mislimo jeste da je u ovom momentu društveno odgovorno srušiti ovu vladu. SDP kao najjača stranka u postojećoj skupštinskoj većini ispunjava želje koalicionim partnerima, prije svega PDA-u, zbog toga rade stvari koje su na ivici zakonitosti – navodi Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzla.

S PDA mogu formirati vlast samo ukoliko Mirsadu Kukiću ponovo prepuste kontrolu nad Banovićkim rudnikom. Bez PDA mogu formirati vlast ako ponovo dogovore koaliciju sa SBB-om. DF neće u vlast s PDA.

– Nećemo formirati vlast s PDA. Ostavit ćemo SDP da sarađuje i dalje s PDA i da ova vlada pokaže sve šta ne zna. Ovo što pokazuje i do sad. Stanje na kantonu je sve gore i gore – poručuje Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK-a.

Kontaktirali smo i predsjednika Kantonalnog odbora PDA Senada Alića, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive. PDA je u aktulanu vlast vješto uvukla i HDZ BiH, kojeg je SDP, uprkos ranijim protivljenjima, prihvatio i prepustio mu Ministarstvo zdravstva, koje vodi Božo Jurić, koji je bio kandidat HDZ-a BiH za Gradsko vijeće na posljednim lokalnim izborima u Tuzli. Jurić je nedavno učestvovao na sjednici HNS-a.

– Nisam predstavljao ni Vladu ni Ministarstvo. Predstavljao sam sebe, osobno sebe – tvrdi Jurić.

– Ispred Vlade to se nije dešavalo. Vlada je došla na politički način, kao i svaka druga – kaže Kadrija Hodžić, premijer TK-a (SDP).

– Sve dok on ima podršku PDA, stranke koja čini parlamentarnu većinu, sve dok je ministar predložen od strane tog subjekta on nama ne smeta – ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Za opoziciju više nema dilema, zbog mogućeg gubitka podrške svojih birača SDP krije saradnju sa HDZ-om.

– SDP treba da izađe i kaže svojim biračima da im je HDZ prihvatljiv kao koalcioni partner, a da SDA nije – kaže Skopljak.

– Ono što je opasno da je, iako HDZ nije parlamentarna stranka, ova vlada uvela princip tzv. legitimnog predstavljanja po receptu kakav Dragan Čović hoće. Što znači, iako nisu parlamentarni, učestvuju u vlasti – navodi Mešalić.

Smjena vlasti jeste realna, ali ne i politički racionalna budući da je do sljedećih parlamentarnih izbora ostalo samo godinu dana.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti