Tuzlanski kanton najveće žarište zaraze u BiH, Živinice najveći politički korona klaster

0

Tuzlanski kanton je, sudeći prema brojkama, najveće žarište koronavirusa u Bosni i Hercegovini, gdje se epidemiološka situacija prati iz minute u minutu, a Živinice, u proteklim danima, epicentar, kada su u pitanju novootkriveni pozitivni na Covid-19.

Tome u prilog ide i manifestacija obilježavanja Dana grada kojoj je, u petak nazočila osoba sa sumnjom na infekciju. Kasnije se ispostavilo da je pozitivna na COVID-19.

Podsjetimo, u  samoizolaciji je član Predsjedništva Željko Komšić, nakon što je bio u kontaktu s predsjednikom Gradskog vijeća u Živinicama Nailom Jusićem, za kojeg je, također, utvrđeno da je pozitivan na koronavirus. Komšić će biti testiran u utorak, 23. juna. U izolaciji su i svi članovi Komšićevog kabineta koji su s njim bili u posjeti Živinicama.

Zbog kontakta s Jusićem u samoizolaciji je i predsjednik Vlade Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović. On je na Facebook profilu napisao da se zbog kontakta sa zaraženom osobom povlači do daljeg u samoizolaciju, bez obzira na to što je držao fizički razmak i koristio zaštitna sredstva.

Čini se da je političarima u Živinicama i šire. važnije samoreklamerstvo od javnog zdravlja. Najgore je što među političarima koji su širili i primali zarazu ima nekoliko ljekara.  Da nije opasno, bilo bi smiješno.