14.04.2024.
HomeNovostiTuzlanski HDZ-ovci bi u Vladu TK bez pređenog izbornoga praga

Tuzlanski HDZ-ovci bi u Vladu TK bez pređenog izbornoga praga

 

Vlada Tuzlanskog kantona okrnjena je 14. oktobra ove godine nakon smjene ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića iz Socijaldemokrata BiH i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Admira Hrustanovića iz Stranke za BiH. Njih je smijenila aktuelna opozicija uz podršku dva glasa Saveza za bolju budućnost koji se nalazi u vlasti.

Nakon ove smjene odmah se otvorilo i pitanje ispunjavanja mišljenja Ustavnog suda FBiH prema kojem Kantonalna vlada u Tuzli nije ustavna jer u svom sastavu nema ministra iz reda Hrvata.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović ranije je za Klix.ba obznanio da bi mišljenje suda moglo biti ispoštovano već na narednoj sjednici ovog zakonodavnog tijela, a paralelno s tim iz opozicije su najavili i pokretanje smjene Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem iz SDA.

Smjena dva ministra, preciznije podrška SBB-a u javnosti je pokazala da stvari ne štimaju u aktuelnoj skupštinskoj većini u kojoj se još nalaze SDBiH, DF i Stranka za BiH, a koja je i bila oštećena spomenutim potezom.

Kako bi se stvari ustabilile, a Stranka za BiH ostala u aktuelnom sazivu vlasti, premijer Tulumović je potegao i ne tako blistav potez, imenujući za svog savjetnika smijenjenog ministra Admira Hrustanovića, koji je uslovno osuđen zbog fizičkog napada iz 2016. godine.

Aktuelnu političku situaciju u Tuzlanskom kantonu sada “obasjavaju” i stavovi iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje žele postati dio nove ili aktuelne vlade. U tome ih ne sprečava ni pozicija neparlamentarne stranke jer izborni prag za ulazak u zakonodavni dio vlasti nisu prešli na prošlim općim izborima održanim u oktobru 2018. godine.

“Vlada TK je već godinu i po neustavna i nezakonita. Od samog početka smo upozoravali na tu činjenicu. Vrlo ružna poruka je poslana takvim činom vladajućih stranaka, a posebice onih koje sami sebi daju epitet multietničke. Shvativši da bi takvo stanje ostalo do narednih izbora i želeći promijeniti jednu vrlo neugodnu percepciju ovdašnje hrvatske zajednice spremni smo kroz prijedlog svojih kadrova ispraviti takvo stanje i konačno vratiti ustavnost”, kaže za Klix.ba Danijel Nikolić, predsjednik Kantonalnog odbora HZD-a BiH.

Na naše pitanje da li je već bilo razgovora između HDZ-a BiH i političkih subjekata koji participiraju u Skupštini TK, Nikolić nam je potvrdno odgovorio, kazavši i to da je stranka iz koje dolazi velika organizacija.

“S većinom stranaka koje su u Skupštini imali smo razgovore i imamo korektne odnose. Jasno smo iznijeli stav budući da niti jedan stranka nema kapaciteta ponuditi ministra iz reda hrvatskog naroda, da to može HDZ BiH. Još uz to svima njima je poznato i složili su se da HDZ BiH ima najbolju komunikaciju unutar hrvatskog bića i da bi to na najbolji način bio odraz i stvarne konstitutivnosti i legitimiteta”, naglasio je Nikolić.

Kao jedan od kandidata za ministra unutrašnjih poslova TK u tuzlanskoj javnosti se već spominje i Ivan Jukić, muž donedavne potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružice Jukić za koju je poznato da je bliska HDZ-u.

A da li bi Jukić upravo mogao biti kadar HDZ-a ili neke druge stranke Nikolić navodi da ne zna, naglasivši da je o tome čuo iz medija.

“Ukoliko HDZ BiH bude kroz razgovore u prilici dati prijedlog za ministra to će najprije utvrditi organi stranke. Unutar naših struktura imamo osoba koje mogu svojim kvalitetom odgovoriti poziciji”, zaključio je Nikolić.

Inače, u Skupštini Tuzlanskog kantona trenutno participiraju SDA, SDBiH, SBB, DF i Stranka za BiH koje su u vlasti te SDP, Naša stranka i PDA koje su opozicija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti