25.07.2024.
HomeNovostiTuzlaci traže krivce za smrt djevojčice Maide iz Gračanice: Krivične prijave protiv...

Tuzlaci traže krivce za smrt djevojčice Maide iz Gračanice: Krivične prijave protiv doktorice i načelnika Klinike za infektivne bolesti UKC Tuzla

Desetine Tuzlaka i Gračanlija održale su u petak protestnu šetnju od Trga slobode u centru Tuzle do Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Na ovaj način željele su skrenuti pažnju na još nerazjašnjenu smrt 15-godišnje Maide Džafić, koja je na tuzlanskom UKC-u preminula 8. avgusta zbog komplikacija nastalih od zasad nepoznate bolesti.

​Nalog Ljubića

​Roditelji djevojčice tvrde da se radilo o leptospirozi te krive ljekare Klinike za infektivne bolesti UKC-a koji su djevojčicu, kako tvrde, prebacivali s jedne na drugu kliniku, pri tome gubeći dragocjeno vrijeme i ne pokušavajući postaviti pravu dijagnozu bolesti. Otac djevojčice je kazao kako im je cilj da na ovaj način upozore na sve učestaliju pojavu smrti kod pacijenata u okolnostima koje nisu do kraja razjašnjene.

– Cilj je protesta da se kazne odgovorne osobe koje su dovele do ovog događaja i što hitniji rad komisije koja je imenovana od UKC-a i što efikasniji rad Tužilaštva TK-a. Pošto je Tužilaštvo neovisno, više bih trebao vjerovati njima, ali vrijeme će pokazati. Niko me s UKC-a još nije kontaktirao, čuo sam da su rekli da je formiran tim i već kasne 15 dana s tim, kao i s postavljanjem dijagnoze mojoj kćeri, što je na kraju završilo fatalno, kazao nam je tokom šetnje Maidin otac Miralem Džafić.
Roditelji su nakon smrti Maide podnijeli i krivičnu prijavu. Miralem nam je pojasnio da su prijavili doktoricu Melihu Zahirović i načelnika Klinike Seada Ahmetagića. Podnošenje krivične prijave potvrdio je i portparol Kantonalnog tužilaštva Admir Arnautović.

Roditelji obećavaju borbu za istinu sve dok se ne pronađu i kazne krivci koji su doveli do smrti njihove djevojčice.

– Otac preminule petnaestogodišnje djevojčice iz Gračanice je Tužilaštvu 11. avgusta 2020. godine podnio krivičnu prijavu protiv doktorice koja je liječila djevojčicu i načelnika Klinike za infektivne bolesti UKC-a Tuzla, uz koju je priložio i medicinsku dokumentaciju. Po nalogu i pod nadzorom glavnog kantonalnog tužioca (Tomislav Ljubić, op. a) formiran je i istražni tim s istražiteljima MUP-a TK-a, koji će u narednom periodu poduzimati sve potrebne istražne radnje, uključujući uzimanje izjava od svih aktera koji su bili uključeni u liječenje djevojčice ili koji imaju saznanja o tome, izuzimanje i druge potrebne medicinske dokumentacije i druge radnje, što će usmjeriti dalji tok ove istrage s ciljem utvrđivanja svih okolnosti vezanih za smrt djevojčice, kazao je Arnautović.

Samo saopštenje

Podsjećamo, Maida Džafić je preminula 8. avgusta na Klinici za infektivne bolesti UKC-a Tuzla. Prije toga je ležala na nefrologiji Klinike za interne bolesti, da bi nakon pozitivnog nalaza na leptospirozu, bila prebačena na infektivno. Prema tvrdnjama oca, tamošnji ljekari nisu prihvatili ovu dijagnozu, tvrdeći da nalaz zna biti lažno pozitivan, zbog čega djevojčica nije ni liječena pravom terapijom.
Sve ove navode smo pokušali provjeriti i u UKC-u, ali smo na upit dobili samo saopštenje da je Centar formirao poseban tim sastavljen od nezavisnih ljekara, kojem je zadatak da detaljno ispita sve uzročno-posljedične veze smrti djevojčice.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti