13.04.2024.
HomeNovostiTuzla će se grijati na smeće

Tuzla će se grijati na smeće

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine planira produžiti životni vijek Bloka 3 Termoelektrane Tuzla, koji je izgrađen 1966, i pretvoriti ga u blok koji će spaljivati biomasu i time proizvoditi toplinsku energiju za daljinsko grijanje Tuzle, Lukavca i Živinica. Ovo je objelodanjeno prije nekoliko dana kada su generalni direktor EPBiH Admir Andelija i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Manuela Naessl potpisali mandatno pismo za Projekt konverzije Bloka 3 TE Tuzla u postrojenje na bazi drvne biomase.

Prema ovom projektu, za konverziju Bloka 3 potrebno je 50 miliona eura, kojim će EBRD kreditirati EPBiH.

(NE)OPRAVDAN PROJEKAT

– Ovo je dio šireg nastojanja da se izvrši dekarbonizacija cijele Bosne i Hercegovine, da se utvrdi način da cijeli taj proces bude održiv, da čak osigura i uzgoj cijele biološke mase koja će se koristiti za proizvodnju električne energije, kazala je Naessl.

Andelija je, pak, rekao da se EPBiH opredijelila da Tuzlanski kanton u dugoročnom periodu opskrbi toplotnom energijom iz energenta koji je ekološki prihvatljiv, ali i da nastavi proizvodnju električne energije u ovom bloku, što će dovesti do zadržavanja oko 80 radnika.

– Mi smo već započeli pilot-projekte proizvodnje biomase na području TK-a, na napuštenim rudarskim područjima Rudnika uglja Kreka i Rudnika Đurđevik, a dva su razloga za to – da vidimo koja je to vrsta biomase prisutna kod nas i da vidimo koji su efekti svega toga, kazao je Andelija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti