27.05.2024.
HomeNovostiTužiteljica Mijović ograničila Mektiću slobodu govora, ostalo mu samo da se krsti...

Tužiteljica Mijović ograničila Mektiću slobodu govora, ostalo mu samo da se krsti (VIDEO)

Ovo kažem prvi put u karijeri: “Ovo je montiran proces!”.

Kazala je ovo danas advokatica Senka Nožica, koja zastupa bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za navodnu zloupotrebu položaja.

Optužnicom, koju je podiglo Tužilaštvo BiH, obuhvaćeni su i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

Danas je u Sudu BiH održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH da se Mektiću i još trojici suoptuženih odrede mjere zabrane. Te mjere podrazumijevaju zabranu sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima i zabranu bilo kakvog komuniciranja s medijima.

Nožica je o tome kazala da u ovom slučaju postoji javni interes i da upravo mediji treba da izvještavaju kako se vodi postupak protiv državnog ministra. Mektić se po izlasku iz sudnice na navode Tužilaštva prekrstio i ponovio ono što je rekao u sudnici.

– Pazite, ona (tužiteljica Vedrana Mijović, op.a.) ne zna da su budžetska sredstva samo ona sredstva koja su utvrđena budžetom i Zakonom o izvršenju budžeta koje donosi Parlamentarna skupština BiH i nema više budžetskih sredstava. I da bi izvalila još veću glupost, da bi se raskrinkala do kraja, kaže to je uplaćeno na trezor. Kakav trezor, kako može sad neko doći uplatiti novac na trezor. To su sredstva iz IPA fondova i Evropska unija koja je donirala ta sredstva formirala je odbor koji je pratio ta sredstva, svaki mjesec su se pisali izvještaji, odobravali i oni davali saglasnost na plaćanje. Revizije pokazale da je sve u redu i sad oni kao našli nešto – kazao je Mektić.

Rekao je da su u Tužilaštvu “iskonstruisali optužnicu”.

– Samo zato što sam govorio da su korumpirani, iza čega i sad stojim, da su kriminalizovani i da je Tužilaštvo puno lopovluka i kriminala. I zato što sam nekad prošle godine u ovo doba pravio proteste ovdje pred Tužilaštvom na kojim je bilo par hiljada ljudi i gdje smo svi zajedno sa narodom konstatovali da se radi o lopovima i kriminalcima – kazao je bivši ministar sigurnosti.

Advokatica Nožica je u sudnici kazala da je Mektić optužen zbog kritika na račun Tužilaštva BiH i VSTV-a, te se “samo čekalo da ode s funkcije ministra kako bi bio optužen, dok su ostali optuženi kolateralna šteta”.

To je po izlasku iz sudnice prokomentirala i braniteljica četvrtooptuženog Edina Garaplije Adna Dobojlić.

– Svi navodi u prijedlogu nisu korektni i tendenciozni su. Slažem se sa kolegama što su rekli – kazala je Dobojlić.

Edin Garaplija je kazao da želi da podsjeti javnost na slučaj od prije 25 godina kada je “u montiranom procesu zatvoren i kada se pokušala zataškati istina o groznim zločinima i ubistvima koja su se dešavala u Sarajevu”.

– Podsjetit ću javnost na dvije odluke Doma za ljudska prava u kojima je rečeno da su moja ljudska prava narušena u tim procesima. Porazno je da se to i danas dešava – rekao je Garaplija.

Prema navodima optužnice, Mektić, Golijanin, Agić i Garaplija su “zloupotrebom položaja i ovlasti počinili krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od Delegacije Evropske unije u BiH, vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura”.

– Terete se za zloupotrebe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta – odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist. Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM – navodi se u optužnici.

Advokatica Nožica je u sudnici, komentirajući postojanje osnovane sumnje navela primjer iz optužnice, gdje se, kako je ukazala, navodi: “pribavljanjem imovinske koristi firmi koja je isporučila robu”.

– Koju protivpravnu imovinsku korist? Je li firma isporučila robu? Način rada možda nije bio ispravan, ali nije bio usmjeren na pribavljanje protivpravne imovinske koristi. (…) Kaže se da je oštetio budžetska sredstva, a radi se o donatorskim sredstvima – istaknula je Nožica.

Ona je rekla i da se Mektiću na teret stavljaju prekršaji i da nijedna tačka optužnice ne sadrži elemente krivičnog djela.

Tužiteljica Vedrana Mijović je replicirala, kazavši kako “nema nikakvih teorija zavjere niti montiranih procesa”.

– Tužilaštvu je također u interesu da mediji budu prisutni i neće od Suda tražiti isključenje javnosti – rekla je Mijović.

Odluku o predloženim mjerama donijet će sutkinja za prethodno saslušanje Suda BiH Dalida Burzić.

Pogledajte današnje izjave Dragana Mektića i njegovoe braniteljice – Senke Nožice: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=EoYV9sMl46M&feature=emb_logo

Izvor: Faktor.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti