27.05.2024.
HomeNovostiTužilaštvo u Tuzli vodi predmet o mogućim spornim nabavkama

Tužilaštvo u Tuzli vodi predmet o mogućim spornim nabavkama

Tužilački tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu izvršili su pregled i izuzimanje dokumentacije u vezi sa javnim nabavkama tokom pandemije koronavirusa iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, Kantonalne bolnice u Mostaru i Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Dokumentacija iz ovih zdravstvenih ustanova izuzeta je u okviru predmeta Respiratori radi utvrđivanja utroška sredstava od početka pandemije. Dok se Tužilastvo BiH bavi predmetom Respiratori, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli vodi zaseban predmet i predistražne radnje koje se odnose na određene nabavke koje bi mogle biti sporne.

 

Kantonalna štab i Uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona su potrošili oko 365 hiljada maraka na nabavku zaštitne opreme za zdravstveni sektor. Svi ugovori su potpisani mimo Zakona o javnim nabavkama, po hitnom postupku koji se, tvrde u Kantonalnoj upravi civilne zaštite, temelji na tumačenju Agencije za javne nabavke BiH.

“Donesena je odluka o izuzeću od javnih nabavki, što je sasvim normalno, po preporuci Agencije za javne nabavke BiH, jer su oni izdali preporuku da se može odstupiti ako su hitne nabavke. Mi nismo imali ništa hitnije od maski i zaštitnih odijela jer je trebalo ljekarima ući bolesnicima u sobu”, objašnjava Zoran Jovanović, v.d. direktora Uprave civilne zaštite TK-a.

Na identičan način je Univerzitetsko-klinički centar Tuzla kupio medicinsku zaštitnu opremu vrijednu 270 hiljada maraka od firme Prevent. Bez te opreme, ističe menadžment UKC-a, ne bi mogla funkcionisati COVID-bolnica.

“To smo temeljili na preporuci Agencije koja nam je 19. marta poslala saopćenje, odnosno preporuku kako se to radi – da se može samo u tim slučajevima izuzeće napraviti, samo za medicinsku zaštitnu opremu”, ističe Vahid Jusufović, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

Sve nabavke su, kažu u Kantonalnoj upravi civilne zaštite i UKC-a, bile transparentne. Zbog hitnosti mjera na sprečavanju širenja koronavirusa, nisu imali vremena za pregovaračke postupke. Raskinuti su ugovori sa dva dobavljača koji nisu isporučili ugovorenu zaštitnu opremu. Indikativno je da je Komsija za javne nabavke formirana samo tri dana prije nego što je ugovorila sve javne nabavke. Zanimljivo je da je zaštitna oprema koju je ta komisija nabavljala od pojedinih dobavljača znatno skuplja od one koju je kupovao UKC. Skupštinska opozicija je zatražila detaljne provjere svih nabavki tokom pandemije.

“Očigledno da ovo što se dešavalo na nivou FBiH nije slučajnost, da je to postala neka matrica po kojoj su funkcionisali federalni i kantonalni štabovi civilne zaštite. Očigledno da je postojala neka matrica koja evidentno govori da se u ovom periodu radilo na način da se naprave poslovi određenim firmama koje su bliske strankama na vlasti”, kaže predsjednik Kluba SDP u Skupštini TK-a Dževad Hadžić.

Nakon što je tim istražitelja Tužilaštva BiH i SIPA-e izvršio pregled dokumentacije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, iste provjere su uslijedile u kliničkim centrima u Mostaru i Tuzli u okviru predmeta Respirator. Kantonalno tužilaštvo u Tuzli započelo je provjere nabavki koje su tokom pandemije provodili Kantonalni štab i Uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

“Oni traže fotokopiju dokumentacije, ali njihove aktivnosti, za koje ja ne bi davao detalje, idu paralelno. Jedan dio dokumentacije izuzima SIPA, jedan dio izuzima državno tužilaštvo. Nabavke, verifikacije određenih instrumenata, donacije koje smo dobijali, kako su provedene, na koji način… sve”, objašnjava Jusufović

Jovanović dodaje da su svu dokumentciju dali na uvid: “Službe neka rade svoj posao, ja sam uvijek za. Ko se ogriješio – neka odgovara. Jer, ovo su pare građana, nije ih niko izvadio iz džepa”

Kantonalno tužilaštvo je već formiralo predmet, a provjeravaju ugovore o karantinskom smještaju, izolatorijima i nabavci higijensko-epidemioloških sredstava.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti