05.03.2024.
HomeNovostiTužilaštvo TK o akciji ‘Rudnik’ u kojoj je uhapšen Enver Bijedić

Tužilaštvo TK o akciji ‘Rudnik’ u kojoj je uhapšen Enver Bijedić

Predsjednik Socijaldemokrata BiH (SD) Enver Bijedić uhapšen je jutros u Tuzli, potvrdio je Feni Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Po nalogu Tužilaštva TK i naredbi Općinskog suda Tuzla u toku su pretresi na više lokacija u Tuzli i Gračanici i Živinicama. Pretrese vrše pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), navodi Arnautović. U toku je i pretres stana Envera Bijedića te prostorije Rudnika soli i jedne privatne kompanije u Gračanici.

Naime, radi se o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga ovog Tužilaštva a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više puta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova. Šest osoba je osumnjičeno da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, a u slučaju odgovornih lica iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Danas u 13 sati u Tužilaštvu TK će biti održana i konferencija za medije na kojoj će prisusutvovati i jedan od postupajućih tužilaca u predmetu nakon čega će javnosti biti saopćeno više detalja nakon okončanja pretresa koji su i dalje u toku, saopćio je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti